top of page

HAARVERLIES >> haarproblemen

HAARPROBLEMEN

Haaraandoeningen

 

'Haarverlies' en 'Alopecia' worden vaak door elkaar gebruikt en betekenen hetzelfde. De oorsprong van de term 'Alopecia' vinden we terug in het oude Griekenland waar het 'haarverlies' betekende.

Hieronder bespreken we kort de meest courante aandoeningen die tot haarverlies leiden.

 

 

Alopecia Areata

 

Alopecia areata is een auto-immuunaandoening die mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden treft. Ze veroorzaakt ronde of ovaalvormige plekken met haarverlies. Niet enkel de hoofdhuid maar ook de wenkbrauwen, de baard en andere lichaamsbeharing kan kale plekken vertonen.

 

Bij deze aandoening sterven de haarfollikels niet af en kan de haargroei elk moment hernemen. Dit kan na een aantal maanden of na jaren.

Het haarverlies kent een grillig verloop en het gebeurt dat er nieuwe plekken ontstaan nadat de haargroei op andere plaatsen genormaliseerd is.

 

Wanneer er bepaalde plekken niet langer bedekt kunnen worden met het eigen haar, kan een plaatselijke haaraanvulling redding brengen. Omdat alopecia areata soms heel snel evolueert, kan die nood acuut worden. Daarom hebben we in onze stock haaraanvullingen met natuurlijk haar voorzien die we in je eigen kapsel kunnen passen.  Hou er toch rekening mee dat bij veelvuldige plekken, een volledig haarwerk in natuurlijk of synthetisch haar, de beste oplossing is.

 

Alopecia Totalis/Universalis

 

Beide vormen zijn extreme versies van alopecia areata. Bij alopecia totalis verliest men alle hoofdhaar, bij alopecia universalis breidt zich dit uit met alle lichaamsbeharing.

Daar waar alopecia areata zichzelf meestal herstelt, kennen deze vormen van alopecia een veel moeilijker herstel.

Beide haaraandoeningen kunnen een gevolg zijn van alopecia areata of ze kunnen plots optreden over een periode van enkele dagen of weken. Gezien de korte termijn waarin men volledig kaal wordt, is dit een extreem traumatische ervaring.

Volgens statistieken komt het voor bij 1 op 125,000 mannen en 1 op 250,000 vrouwen. De meeste gevallen komen voor bij kinderen en volwassenen jonger dan 40 jaar oud.

Ook bij deze auto-immuunaandoening zijn de haarfollikels niet afgestorven maar wordt er, om een tot op heden ongekende reden, geen nieuw haar meer geproduceerd.

Kiest men voor een haarwerk, dan kan men in eerste instantie voor een collectiehaarwerk kiezen met natuurlijk of synthetisch haar. Nadien wordt er vaak voor een op maat gemaakt haarwerk gekozen omwille van het groter draagcomfort en de mogelijkheid tot het kiezen voor gepersonaliseerde details.
Wat betreft het verlies van de wenkbrauwen en de wimpers, kunnen we ook heel fijne oplossingen aanbieden zoals wimpers voor gevoelige ogen en zelfklevende wenkbrauwen van echte haartjes of semi-permanente make-up.

 

Alopecia Androgenetica

 

Alopecia androgentica is de vorm van haaruitval die het meest voorkomt bij volwassenen. Bij sommige mannen kan ze al in de puberteit beginnen. Erfelijkheid speelt hier een grote rol. Ook vrouwen krijgen vaak met deze vorm van alopecia te maken eens de menopauze in zicht komt.

Bij alopecia androgenetica is er sprake van een erfelijke overgevoeligheid voor het mannelijke hormoon dihydrotestosteron, gekend onder de afkorting “DHT”. De gevoeligheid voor dit hormoon verschilt tussen mannen en vrouwen met een verschillend patroon van haarverlies als gevolg.
 

Bij de man start het haarverlies meestal in de haarlijn vooraan, de slapen en de kruin. De rand boven de oren die naar achteren doorloopt blijft meestal gevrijwaard. Vrouwen behouden de haargrens langer en hebben meer last van verspreid haarverlies. Soms evolueert de haaruitval identiek als bij een man.
In beide gevallen kan het haarverlies psychologisch zwaar doorwegen en je enorm hinderen in het dagelijks leven.

Dit type haarverlies is moeilijk te bestrijden.

 

We streven ernaar zoveel mogelijk het eigen haar te koesteren en enkel het haarverlies aan te vullen met een op maat gemaakte haaraanvulling.

Wat het patroon van het haarverlies ook is. Omdat elke persoon uniek is, stellen we in dit geval ook voor om op termijn, een haaraanvulling op maat te maken. Wanneer het haarverlies toch te verspreid is, kan er steeds voor een volledig haarwerk geopteerd worden.

 

Alopecia diffusa

 

Bij abnormaal haarverlies waarbij je hele haardos flink uitdunt, spreekt men van alopecia diffusa of effluvium. De hele hoofdhuid wordt zichtbaar. Dit is geen auto-immuunaandoening en heeft ook niks te maken met de hoofdhuid.

Gebruik van bepaalde medicijnen, een stoornis in de schildklier, gebrek aan bepaalde vitaminen of mineralen en stress kunnen aan de oorsprong liggen. Omdat de haardos overal heel dun wordt, kan een haarwerk een optie zijn. Zowel collectiehaarwerken en haarwerken op maat kunnen een oplossing zijn.

 

Cicatriciële alopecia

Deze vorm van alopecia komt minder vaak voor.

Er ontstaat een ontstekingsreactie rond het haar waarbij de haarfollikels definitief vernietigd worden. In sommige gevallen evolueert het proces traag en kan een arts nog tijdig ingrijpen met een behandeling die de schade beperkt.
Deze vorm van alopecia is soms ook het gevolg van 3e graads brandwonden of trichotillomanie.

Naargelang de toestand, kan een haaraanvulling of haarwerk een oplossing bieden.

 

Tractie alopecia

 

Een sterke of voortdurende spanning op de haarwortels ligt aan de basis van tractie alopecia.

Denk aan fout geplaatste extensies, strakke vlechtjes of aangespannen paardenstaarten. Na verloop van tijd kunnen er door de aanhoudende druk op de haarwortels, plaatselijk, kale plekken ontstaan.

Eens die druk verdwijnt, herstelt de schade zich vanzelf.

Het is belangrijk te weten dat de haargroei herneemt maar ook, dat dit proces eindig is.

Na zich een 10-tal keer te herstellen, raken de haarfollikels onherstelbaar beschadigd en stopt de haargroei voorgoed. 

 

In uitzonderlijke en extreme gevallen kan er zich cicatriciële alopecia ontwikkelen.

Kan je niet wachten tot de natuur zichzelf herstelt of is de schade te groot ? Een plaatselijke haaraanvulling of zelfs een volledig haarwerk kan het eigen haar de nodige rust geven.

 

Haarverlies door chemotherapie

 

Chemotherapie is een behandeling van kanker met verschillende combinaties van celdodende of celgroeiremmende medicijnen.

Niet enkel de kankercellen, maar ook de gezonde lichaamscellen zoals de haarfollikels worden aangetast.

Niet alle types van chemotherapie veroorzaken haarverlies.
Welk type toegediend wordt, hangt af van het type kanker, het stadium, de persoonlijke conditie enz.


Een 2-tal weken na de eerste chemo wordt de hoofdhuid heel gevoelig en treedt er een prikkend gevoel op. Dit noemt men 'Haarpijn'.

Drie weken na de eerste kuur (vlak voor de 2e) start het haarverlies.
Ook wenkbrauwen en wimpers kunnen onder de chemotherapie te lijden hebben.

Na het beëindigen van de behandeling, begint het haar opnieuw te groeien. Eerst dun en donzig om later wordt weer steviger te worden.

Veel vrouwen krijgen na de chemo krullend haar. Soms is deze verandering blijvend en soms krijgt het haar na enkele maanden haar oorspronkelijke structuur terug.

Hoofdhuidkoeling, wordt ook wel 'Koelkap' genoemd en kan haaruitval door chemotherapie voorkomen of verminderen.

Men draagt de koelkap vóór, tijdens en enige tijd na de chemotherapie. De koelvloeistof die door de kap loopt, heeft een temperatuur die schommelt tussen -5°C en -6°C. De temperatuur van de hoofdhuid daalt zo tot 15°C.

Op deze manier wordt de bloedtoevoer én de toevoer van de chemo naar de haarwortels verminderd.

 

Het succes van de hoofdhuidkoeling hangt af van het type en de hoeveelheid chemo die men krijgt. Het slagingspercentage bedraagt gemiddeld 50%.

Hoofdhuidkoeling wordt meestal goed verdragen.

 

Naast onze uitgebreide collecties haarwerken in natuurlijk en synthetisch haar, bieden we ook alle opties voor het verlies van de wenkbrauwen.

Ook voor professioneel advies rond huidverzorging en make-up, kan men bij ons terecht.

Opteert men voor hoofdhuidkoeling? Dan kan er zonder verplichting, een haarwerk gereserveerd worden. Zo is er steeds een optie beschikbaar, mocht de hoofdhuidkoeling niet het gewenste resultaat leveren.

 

Haarverlies door radiotherapie

Hier komt de haaruitval enkel voor op de plaatsen waar er haar groeit en waar de stralen gericht worden. De hoeveelheid bestraling speelt ook belangrijke rol.
 

Het haarverlies start 2 tot 3 weken na de eerste bestraling en is meestal tijdelijk. Enkel bij een hoge dosis bestraling, zal het haarverlies blijvend zijn.

 

Een haarwerk of indien de kale plek blijvend is, een haaraanvulling zal het haarverlies opvangen.

 

Haarverlies door Lupus

 

Lupus is een auto-immuunaandoening die tien maal meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Lupus ontwikkelt zich meestal in de leeftijd tussen 10 en 30 jaar maar kan op elke leeftijd voorkomen. Lupus kan ook erfelijk zijn alhoewel slechts 3 op 100 kinderen van patiënten met lupus de ziekte ook ontwikkelen.

Het immuunsysteem dat het lichaam tegen infecties beschermt, valt om een onbekende reden zichzelf aan en delen van het lichaam worden aangetast en beschadigd. 

 

Een van de symptonen kan haarverlies zijn. Ernstig haarverlies is ook mogelijk maar eens de Lupus minder actief is, herstelt de haargroei.

 

Welke vorm van haarverlies men ook heeft, we hebben het gepaste haarwerk of haaraanvulling voor je


Trichotillomanie

 

Trichotillomanie of TTM is een aandoening waarbij men het eigen haar uittrekt met kale plekken als gevolg. Men zal soms zeggen dat het haar is uitgevallen maar er is geen enkele lichamelijke aanwijzing voor dit haarverlies.

Mensen met trichotillomanie voelen een sterke impuls om aan het haar te trekken. Nadien ervaart men een gevoel van opluchting.

Zelfs jongens en meisjes die jonger dan 5 jaar oud zijn, kunnen aan trichotillomanie leiden. Dit gaat vanzelf over.
Bij vrouwen en mannen kan het in de puberteit optreden en chronisch worden. Niet alleen het haar op het hoofd maar ook de wimpers, wenkbrauwen of haar elders op het lichaam kan uitgetrokken worden. Soms wordt het haar zelfs opgegeten.

De haarfollikels kunnen onherstelbaar beschadigd worden waardoor de haargroei definitief stopt. De hoofdhuid kan ook littekenweefsel ontwikkelen met definitief haarverlies als resultaat.

Naargelang de situatie, kan je bij ons terecht voor een haaraanvulling of haarwerk om kale plekken te bedekken. Of deze nu tijdelijk of definitief zijn. Een haarwerk kan ook voorkomen dat het eigen haar verder uitgetrokken of beschadigd wordt. Uiteraard zien we deze opties als ondersteuning van een therapie bij de arts.

Wanneer wordt haaruitval problematisch?

Haarverlies van een hondertal haren per dag is normaal en kan in het voor- en najaar zelfs nog toenemen zonder dat men zich zorgen hoeft te maken.

Na een operatie, zware koorts, een zwangeschap en een periode van zware stress kan er haarverlies optreden en dit tot 4 à 6 maanden na de gebeurtenis. Dit haarverlies zal zich na verloop van tijd, vanzelf herstellen.

Indien er geen aanwijsbare reden bestaat voor een zwaar haarverlies en het langer dan 3 maanden duurt of acuut wordt, is het aangeraden de huisarts of dermatoloog te raadplegen. Het haarverlies kan immers een symptoom zijn van een achterliggend ziektebeeld zoals bloedarmoede, ondervoeding of een schildklieraandoening.

Welke middelen bestaan er tegen haarverlies en wat werkt er écht?

In de handel zijn er zijn massa's shampoo's, lotions, ampullen en voedingssuplementen te koop die een gezonde en volle haardos beloven.

Er bestaan maar enkele middelen die de haargroei kunnen stimuleren. De nieuwe haren die teruggroeien (na enkele maanden) zijn dan dun, breekbaar en verdwijnen opnieuw als men stopt met het middel.

Voor een blijvend effect, moeten de middelen dus doorlopend volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt worden.

 

Daarnaast bestaat de chirurgische behandeling waarbij het eigen haar van de ene zone naar de andere wordt getransplanteerd. De resultaten en ervaringen daarbij, zijn nogal wisselend.

 

 

1) Minoxidil en Aminexil

Minoxidil wordt samen met Aminexil gebruikt voor een optimaal resultaat. Beide werken in op de bovenkant van de hoofdhuid en stimuleren de bloedcirculatie naar de haarfolikkels, wat de haargroei bevordert.
Een dermatoloog zal Minoxidil aanraden als het meest effectieve middel bij alopecia androgenetica en erfelijke kaalheid. En dit zowel bij mannen als bij vrouwen.

Minoxidil wordt in 2% oplossing voor vrouwen en 5% oplossing voor manen, 2 maal per dag op de hoofdhuid aangebracht. Minoxidil was oorspronkelijk als medicatie voor de bloeddruk  bedoeld. Het bleek dat de sterkere bloedcirculatie die het teweeg bracht, de haargroei stimuleerde.

Minoxidil wordt ook verkocht onder de merknaam :'Rogaine'.

Aminexil werd recentelijker gelanceerd door l'Oreal en wordt in sommige shampoos toegevoegd of in ampoules verkocht. De moleculen zouden de beschadiging van de haarfollikels tegengaan.
Aminexil behaalt de beste resultaten bij beginnend haarverlies.

2) Anticonceptie pillen zoals Diane of Yasmine

Een arts kan besluiten om een vrouw, een hormoonpreparaat voor te

schrijven voor een gunstig effect op de haargroei.

 

3) Finasteride voor mannen en vrouwen

 

Dit is een hormoonpreparaat dat prostaatveroudering tegengaat met als bijwerking dat het de haaruitval stopt en de haargroei weer op gang brengt.

Het spreekt voor zich dat dit middel niet voor iedereen geschikt is en niet zonder risico's is.

 

4) Voedingssuplementen

 

Met vitamine B, ijzer of zink, kan de haargroei ondersteund en bevorderd worden maar ze verhelpen de oorzaak van het haarverlies niet. 

 

5) Haartransplantatie

 

Een haartransplantatie is niet voor iedereen de beste oplossing.

Het resultaat is in grote mate afhankelijk van de situatie waarin je start. Hoe meer haar er nog aanwezig is, hoe beter het resultaat.

 

Een haartransplantatie is geen optie als men, in orde van belangrijkheid:

* te weinig donorhaar heeft.
* nog volop haar verliest (jeugdige leeftijd).
* onrealistische verwachtingen koestert

Het donorhaar neemt men uit de achterzijde en zijkanten van het hoofd, wat het donorgebied genoemd wordt. Als het haar daar reeds dun of zwak is, kan er geen positief resultaat geboekt worden.

 

Wanneer men nog volop haar verliest, is er geen zicht op de uiteindelijke situatie en kan er niet bepaald worden of er voldoende donorhaar beschikbaar is.

 

Een haartransplantatie herverdeelt het haar dat men nog heeft door het eigen donorhaar op andere plaatsen in te planten. Men kan dus nooit meer haar krijgen door een haartransplantatie.

 

Bij verder haarverlies kan men alsnog in een situtatie terechtkomen, waarbij er er onvoldoende donorhaar beschikbaar is en de hoofdhuid opnieuw zichtbaar wordt.

bottom of page