top of page

Goed nieuws!

Vanaf nu kan je genieten van een terugbetaling van 120 euro voor sjaals en turbans.


Vanaf 1 juli 2024 hebben patiënten die te maken krijgen met haarverlies als gevolg van een medische aandoening, zoals kanker of alopecia, recht op terugbetaling van 120 euro voor hoofdbedekkingen zoals turbans en sjaals.

De vergoeding is bedoeld om financiële lasten te verlichten en patiënten te ondersteunen bij het behouden van hun zelfvertrouwen en welzijn.

Deze terugbetaling valt onder de mutualiteit en is geldig mits voorschrift van de behandelende arts. Mannen en vrouwen die door chemotherapie of bestraling van het hoofd volledig kaal worden, kunnen een tussenkomst voor een pruik of een ander accessoire om het hoofd te bedekken krijgen van het ziekenfonds.


Ze moeten voldoen aan één van onderstaande voorwaarden:

1.    volledige kaalheid door radio- of chemotherapie.


2.    kaalheid van meer dan 30 % door de huidziekte alopecia areata; kaalheid van meer dan 30 % door haaruitval met verlittekening (cicatriciële alopecie) van fysisch/chemische, traumatologische of inflammatoire oorsprong,


3.    haaruitval met verlittekening door radiotherapie.


Tussenkomst

De maximale tussenkomst voor een pruik bedraagt:

  • 180 euro voor tijdelijke kaalhoofdigheid ten gevolge van chemotherapie of radiotherapie (voorwaarde 1 en 2),

  • 270 euro voor patiënten bij wie de kaalhoofdigheid blijvend is (voorwaarde 3).


De maximale tussenkomst voor een ander hoofddeksel bedraagt (per 1 juli 2024):

·       120 euro (voorwaarde 1, 2 en 3) met een maximum van drie accessoires om het hoofd te bedekken.

Een tegemoetkoming voor een nieuwe pruik of een ander hoofddeksel is opnieuw mogelijk minstens twee jaar na aankoop van de eerste pruik of het eerste hoofddeksel.

Haarstukjes worden niet ten laste genomen.

Bezorg het ziekenfonds een bewijs van betaling + een voorschrift door de behandelend arts voor een van de hierboven vermelde voorwaarden. Het is NIET mogelijk om een tussenkomst aan te vragen voor een pruik én een accessoire. Je kunt maar één van de twee aanvragen.
Comments


bottom of page