top of page

Sportief wandelen & Nordic Walking voor beginners

Wie langere tijd niet actief is geweest, heeft een geschikte sport nodig om weer in beweging te komen. Sportief wandelen en Nordic Walking zijn hiervoor het perfecte uitgangspunt. Deze trendsporten zijn niet alleen heel gemakkelijk te leren, maar bieden ook een goede introductie in de wereld van het hardlopen voor alle leeftijdsgroepen. Daarom vindt je in dit artikel waardevolle tips en informatie over deze twee sporten en de juiste uitrusting.

Wat is het verschil tussen sportief wandelen en Nordic Walking? Sportief wandelen en Nordic Walking zijn beide duursporten waarmee je echt kunt trainen, maar altijd trouw blijft aan uw eigen tempo en prestaties. Beide sporten zijn in één oogopslag te onderscheiden: Terwijl het sportief wandelen een stevigere manier van lopen is die ook de armen activeert, maakt Nordic Walking ook gebruik van speciale wandelstokken. Dit resulteert in de volgende verschillen in training tussen sportief wandelen en Nordic Walking:


 • Sportief wandelen: Hier worden hoofdzakelijk je voeten, benen en bekken getraind.

 • Nordic Walking: Met behulp van speciale Nordic Walking stokken worden niet alleen je benen getraind maar ook het bovenlijf en armen. Met Nordic Walking traint je dus het hele lichaam.

Als je de juiste techniek toepast bij het sportief wandelen en Nordic Walking en je sportieve doelen consequent nastreeft, kan je het uithoudingsvermogen verbeteren, je hart- en vaatstelsel versterken en ook op je oude dag fysiek fit blijven.

De beste resultaten op het gebied van sportief wandelen en Nordic Walking worden bereikt wanneer je 120 stappen per minuut zet. Bij deze snelheid word je hele lichaam uitgedaagd, maar niet overbelast. Als je pas aan het begin van je training staat, kunt je deze wandelsnelheid als doel stellen en er in je eigen tempo naartoe werken.


Vereisten voor sportief wandelen en Nordic Walking

Sportief wandelen en Nordic Walking zijn beide gebaseerd op normaal lopen - voor ons de meest natuurlijke manier van voortbewegen. Zo kan iedereen in een mum van tijd beginnen met de sport en de techniek achter de bewegingen leren. In tegenstelling tot  joggen en hardlopen zijn sportief wandelen en Nordic Walking zeer gewrichtsvriendelijk en daarom ook geschikt voor senioren, mensen met gewrichtsproblemen of enthousiaste sporters in de revalidatiefase na een blessure.

Bovendien kan de intensiteit van de training individueel worden aangepast aan je eigen prestatieniveau. Zo kunnen zelfs absolute beginners al snel toegang tot sportactiviteiten vinden. Afhankelijk van je loopfrequentie, de kracht van je armen en het terrein waarop je loopt, kan je zelf bepalen hoe inspannend je de looppas maakt. Als je na een tijdje trainen je eigen prestaties wilt verbeteren, bieden beide loopsporten een goede basis voor een hardlooptraining.Welke uitrusting heb ik nodig voor het sportief wandelen of Nordic Walking?

Ook in dit opzicht zijn beide sporten zeer beginnersvriendelijk, omdat de benodigde uitrusting zeer overzichtelijk is. Naast een paar goede Nordic Walking-schoenen is het enige wat je nodig heeft sportkleding met eventueel een paar wandelstokken. Als het gaat om sportkleding, kan je vertrouwen op lichtgewicht materiaal en kleding die je lichaamstemperatuur reguleren en beter in staat zijn om het zweet af te voeren. Bij het lopen tijdens de herfst en winter kan je het beste gebruik maken van meerdere dunne lagen kleding.

Nordic Walking schoenen: waarop moet u letten?

Het belangrijkste onderdeel van je uitrusting zijn de juiste schoenen. Het maakt niet uit of je graag wandelt of dat je liever Nordic Walking uitprobeert, je vindt het juiste paar voor beide sporten meestal onder de naam "Nordic Walking schoenen". Je Nordic Walking schoenen dragen je vele kilometers en zorgen ervoor dat je de nieuwe sportieve hobby met veel plezier en zonder blessures kunt beoefenen. Daarom moet je genoeg aandacht besteden aan de kwaliteit bij het kopen van schoenen en een paar Nordic Walking schoenen kopen die perfect bij uw voet passen.

Dit zijn de kenmerken van een goede Nordic Walking schoen:

 • De demping in de schoenen zorgt ervoor dat het dreunen tijdens het lopen goed wordt opgevangen.

 • De schoen ondersteunt de natuurlijke afrolbeweging van de voet.

 • Het heeft een grof profiel, dat ook grip biedt op steenachtige oppervlakken.

 • De vorm geeft je genoeg stabiliteit.

 • De schoenen hebben een hoog draagcomfort.

Hoe vind ik de juiste Nordic Walking wandelstokken? Je Nordic Walking stokken moeten bij je passen en aangepast zijn aan je loopstijl. Er zijn verschillende modellen op de markt met verschillende kenmerken. Hier zijn enkele criteria die je kunt overwegen bij het kiezen van de juiste Nordic Walking stokken:

 • Materiaal: Nordic Walking stokken zijn gemaakt van verschillende materialen. Loopstokken van carbon zijn zeer licht, handig en komen mooi op de bodem neer, waardoor je ze gemakkelijker kunt afzetten. Stokken van aluminium zijn zwaarder. Ze belasten de armspieren meer, maar maken het tegelijkertijd moeilijker om ze af te zetten. Daarom is het voor Nordic Walking beginners goed om eerst gebruik te maken van carbon wandelstokken om de techniek beter te kunnen begrijpen.

 • Grootte: Veel modellen zijn in hoogte verstelbaar. Dit is vooral voordelig voor kinderen en jongeren, omdat de wandelstokken mee kunnen groeien. Om de juiste stoklengte van uw Nordic Walking stokken te weten te komen, kan je de volgende regel in acht nemen: Als je de Nordic Walking stokken verticaal voor je plaatst en de handgrepen vastpakt, moet de hoek tussen de boven- en onderarm 90 tot 100 graden zijn. Dan heb je de juiste stoklengte.
 • Steekpunt en rubberen bescherming: Zorg ervoor dat je Nordic Walking stokken een goed gemaakte punt hebben van hard metaal. Zo kan je ook je stokken goed in verschillend terrein afzetten. Als je liever op natuurlijke grond loopt, heb je een puntig uiteinde nodig dat je beter in de grond kunt steken. Voor asfalt of andere hardere oppervlakken is het raadzaam om uw wandelstokken uit te rusten met een rubberen bescherming om de top te beschermen en de impact te absorberen.

Hoe te beginnen met (Nordic) Walking Als je wilt beginnen met sportief wandelen of Nordic Walking, dan vind je met de eerste wandelingen de perfecte start. Geleidelijk aan probeer je het tempo te verhogen door de stapfrequentie te verhogen, maar niet de staplengte. Zo bescherm je de gewrichten. Met een bepaalde snelheid activeer je de armen en laat je ze losjes meezwaaien. Je hebt de basisbewegingen van het lopen al bereikt. Als je Nordic Walking zelf wilt ontdekken, is het raadzaam om een trainer de techniek vooraf aan je uit te laten leggen. Zo kan je jezelf beschermen tegen verkeerde belastingen en genieten van je hele lichaamstraining.

Tips die beginners van het sportieve wandelen en-(Nordic)-Walking op weg kunnen helpen Bovendien kan je als beginner deze tips ter harte nemen, om vanaf het begin veel plezier te hebben met uw nieuwe hobby:


 • Let op een actieve en rechtopstaande houding in beide sporten.

 • Voer je een grondige warming-up en cooling-down uit voor en na de training.

 • Probeer je sportsessies regelmatig te plannen. Het is effectiever om meerdere malen per week kleinere ronden te lopen. Je kunt bijvoorbeeld drie keer per week 20 tot 30 minuten trainen.

 • Begin met een vlak stuk. Je kunt later met steeds meer uithoudingsvermogen heuvels aan uw training toevoegen.

 • Heb geduld met jezelf en stel realistische doelen. Het duurt een paar weken voordat de eerste trainingssuccessen zijn behaald. Dus probeer niet te veel van jezelf te vragen.


Conclusie

Het maakt niet uit wanneer, het maakt niet uit waar, je kunt op elk moment beginnen met sportief wandelen of nordic walking. Beide sporten zijn gemakkelijk te leren en bouwen voort op onze natuurlijke bewegingspatronen. Bovendien heb je geen andere uitrusting nodig dan een paar goede Nordic Walking schoenen en eventueel wandelstokken om je nieuwe hobby te kunnen uitoefenen. Daarom zijn beide sporten perfect voor beginners en senioren die helemaal fit willen blijven.

Bronnen:https://www.nfcb.be/nl/nordic-walking https://www.cm.be/gezond-leven/beweging/beweegactiviteiten/nordic-walking

Comments


bottom of page