top of page

Kunsttherapie: Straffe madammen bij VZW artfeelings

In 2013 richtten Else Van Meldert en haar dochter Michelle Breemersch, beiden Masters in de Kunsten, samen de vzw Artfeeling op. De bedoeling van Artfeelings vzw is om mensen te helpen om zich beter te doen voelen door gebruik te maken van kunst, in al zijn vormen en facetten.


Het atelier van Artfeelings is gelegen te Boortmeerbeek in een groene omgeving. Wanneer het weer het toelaat, wordt dan ook dikwijls buiten geschilderd in de grote tuin rond het atelier. Het atelier is eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer (op 300m van station Hever op de lijn Mechelen-Leuven, en 200m van de Leuvensesteenweg met veel busverkeer), maar ook met de wagen (vlakbij afrit Zemst van E19).


Tijdens de workshops wordt gebruik gemaakt van professionele acrylverf en geschilderd op kwalitatieve canvas. De professionele begeleiding en het enthousiasme van de begeleiders maakt dat Artfeelings vzw een begrip is in Boortmeerbeek en ver daar buiten. Daar de deelnemers persoonlijk begeleid worden, staat Artfeelings vzw open voor zowel gevorderden als beginners, en kiest iedereen zelf wat hij/zij gaat schilderen. Het zelfvertrouwen van de deelnemers groeit door het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Talenten waarvan de deelnemers niet eens wisten dat ze die hadden. Zo komen ze op een andere manier voor zichzelf en voor hun omgeving, in beeld en groeit hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.


Bij Artfeelings wordt gewerkt met een 5-beurtenkaart van 3 uren per beurt. De sessies gaan wekelijks door

op data die op voorhand vastliggen voor een gans jaar.

Else is zelf ex-kankerpatiënte en voelt zich daardoor erg verbonden met lotgenoten en hun verwanten.

Daarom startte ze in 2018, met de steun van de Stichting tegen Kanker – Levensloop, het project “Creatief tegen Kanker” waarbij schildersessies gratis aan (ex-)kankerpatiënten en hun naasten worden aangeboden. Het project helpt bij het emotioneel verwerken van de behandeling (zowel tijdens als na). Tijdens de sessies slagen de deelnemers er in hun hoofd helemaal leeg te maken en alles even te vergeten. De deelnemers kunnen hun emoties in kleur en beeld uiten, en artistiek/sociaal openbloeien zonder artistieke remmingen.

De begeleiding is niet academisch/schools (geen opgelegd thema): de deelnemer kiest zelf wat hij/zij schildert en op welk formaat doek ; de ervaren begeleiding past zich à la carte aan de creatieve behoeftes/wensen van elke deelnemer.

Niettegenstaande iedereen een eigen werk maakt, heerst een enorm groepsgevoel en solidariteit tussen de deelnemers. Bij een tas koffie en koekje wordt door de deelnemers spontaan bijgepraat en ervaringen uitgewisseld in een omgeving waar iedereen gelijk is.

De wekelijkse sessies hebben geleid tot een hechte groep van lotgenoten, die bekend staat onder de naam « De Straffe Madammen ». Het zijn inderdaad (spijtig genoeg ?) nagenoeg uitsluitend dames die bij Artfeelings hun eigen kunstwerk komen maken en hun gedachten even helemaal ledigen. Voor de meesten is schilderen bij Artfeelings hun beste therapie.


Artfeelings organiseert ook regelmatig tentoonstellingen/vernissages waarop de resultaten van de ddelnemers getoond worden en waarop vrienden en kennissen uitgenodigd worden. Het is werkelijk hartverwarmend om te zien hoe deze patiënten even geen patiënt meer zijn, maar gewoon mens, vriend, en kunstenaar. Ook dit verhoogt de eigenwaarde van de deelnemers en de motivatie om « door te gaan ».

Door mond-aan-mond en de actieve steun van Stichting tegen Kanker, breidt de groep gestaag uit. In 2022 werd Artfeelings opnieuw laureaat bij Stichting tegen Kanker voor een verderzetting van het project « Creatief tegen kanker ».

Naar aanleiding van het uitbreken van de Corona-pandemie, worden sinds 15 maart 2020 de schildersessies in groep (voorlopig) niet meer op regelmatige basis gegeven, maar alternatief georganiseerd.

We hopen met zijn allen dat de groepsessies snel op de ‘klassieke’ manier kunnen hernemen !


Voor meer info betreffende Artfeelings : Else Van Meldert

Website : www.artfeelings.be

Facebook : vzwartfeelings

Kijk ook eens naar : https://vimeo.com/215708701 - Straffe Madammen in actie voor de één TV-serie “Gevoel voor Tumor”, mei 2016.Comments


bottom of page