top of page

Intimiteit na borstkanker : onze tips voor intimiteit na een borstoperatie

Je intieme relatie herontdekken tijdens of na je behandeling voor borstkanker, hoe doe je dat? Veel vrouwen voelen zich onzeker over hun lichaam of ervaren bijwerkingen, zoals misselijkheid of vermoeidheid. De energie vinden om te investeren in je intieme relatie is dan vaak moeilijk, zelfs wanneer je al jaren met je partner samen bent. Communicatie is op zo’n moment heel belangrijk.

Communicatie is belangrijk bij intimiteit na borstkanker

Je seksuele intimiteit terugvinden is absoluut mogelijk. Het is een kwestie van openheid en communicatie naar je partner toe.Eerst en vooral betekent intimiteit niet noodzakelijk “fysieke intimiteit”. De emotionele steun die jouw partner je biedt is minstens even belangrijk en zal je een gevoel van ondersteuning en vertrouwen geven. Praten over je gevoelens, je lichaam, je behoeften, je angsten en hoop is dé definitie van intiem. Die diepe band helpt je om terug te keren naar de meer fysieke aspecten van je relatie tijdens of na kanker.

Ontdek ook waardoor jij je sexy en begeerlijk voelt, want dat is voor iedereen anders. Ook hier speelt communicatie een belangrijke rol. Voel je je comfortabel om zelf het initiatief voor seks te nemen of heb je liever dat je partner dit doet? Praat erover en vertrouw erop dat de liefde tussen jou en je partner ervoor zal zorgen dat jullie beiden je nieuwe lichaam omarmen en dat jullie kunnen terugkeren naar een fysieke relatie.

Leer eerst om van jezelf te houden

Het is normaal om je af te vragen hoe je partner zal reageren om je zonder borst of borsten te zien – in de maatschappij spelen ze nu eenmaal een belangrijke rol op vlak van vrouwelijkheid en seksualiteit. Wat je niet mag vergeten, is dat de kijk van je partner op je lichaam vaak gebaseerd is op je eigen kijk op jezelf. Zelfvertrouwen is daarom zo essentieel. Het leren houden van je nieuwe lichaam, ondanks de veranderingen en inclusief de littekens, geeft jou en je partner de vrijheid om terug te keren naar een liefdevolle en vreugdevolle fysieke relatie.


Er zijn enkele dingen die je kunt doen om te leren van je nieuwe lichaam te houden:

  • Probeer ‘spiegeltherapie’. Kies een kamer in je huis waar je je op je gemak voelt en kijk in een spiegel naar je eigen lichaam. Raak je littekens even aan. Wees trots op hoe je lichaam je door moeilijke tijden heeft geholpen.

  • Bekijk jezelf in de spiegel en kies drie dingen die je mooi vindt. Concentreer je op de positieve zaken, dat zorgt ervoor dat je openstaat voor intimiteit na een borstoperatie.

  • Ontdek voor jezelf wat goed voelt en wat niet; soms vermijd je liever de gevoelige huid dicht bij de operatieplaats en soms voelen gereconstrueerde borsten niet helemaal hetzelfde wanneer je ze aanraakt.

  • Draag lingerie en kleding waarin je je mooi en sexy voelt. Dit wordt vaak vergeten, maar het kan een enorme hulp zijn om je zelfvertrouwen terug te vinden. Misschien wil je je lingerie liever ook in bed dragen. Dat kan allemaal helpen om je net dat tikkeltje zelfverzekerder te maken, wat vervolgens kan leiden tot intimiteit.

Genieten van intimiteit na een borstoperatie

Probeer je te ontspannen en je lichaam over te geven aan wat je voelt, in plaats van te focussen op wat je denkt. Wanneer we ons hoofd te veel gebruiken tijdens intieme momenten, maken we het vaak moeilijker dan nodig is.


Meer interessante artikels vind je op de website van Amoena www.amoena.com

Je vindt er veel nuttige artikels over: Diagnose, behandeling,herstel en dagelijks leven

Al 10 jaar ondersteunt Amoena ons om jullie zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Amoena is gespecialiseerd in aangepaste lingerie,badmode,borstprotheses en kleding. Elk seizoen biedt Amoena dames die een borstoperatie ondergingen een uitgebreide collectie aan waar iedereen zijn smaak kan in vinden.


Comments


bottom of page