top of page

Geheugen- en concentratieproblemen.


Dit was Feelgood Challenge 38:


Vrouwen hebben regelmatig problemen met concentratie, aandacht en geheugen na of tijdens een kankerbehandeling (bv. vergeten wat je in de keuken wilde halen, moeilijker namen onthouden). 

Onderzoeker Sabine legt uit wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van deze klachten. Nadien geeft oncopsycholoog Leen jou al enkele tips om hiermee om te gaan.


Enkele getuigenissen


Nadia - 52 jaar


Het baart mij zorgen omdat ik een ‘controlefreak’ ben en nu plots een andere persoon geworden ben. Ik kan soms lachen om mijn dommigheden, maar ik kan er mij ook in ergeren. Vooral mijn korte termijn geheugen is weg. Ik heb ook de indruk dat ik bij veel situaties aanwezig ben maar dat ik ze niet echt beleef. Ik heb ook het gevoel dat ik veel zaken voor de eerste keer in mijn leven beleef of ervaar, een heel vreemd gevoel. Net alsof er een stuk geheugen weg is gesneden. Opschrijven wat niet vergeten mag worden. Mijn naasten en vrienden informeren over mijn concentratie- en geheugenstoornissen helpt, ik leg uit dat ik dat niet met slechte bedoelingen doe, maar dat ik het niet meer onder controle heb. Erover spreken helpt.


Hanna - 27 jaar

Ik kan precies niet meer vertrouwen op mijn geheugen. Binnenkort moet ik een examen doen en ik merk dat ik veel meer tijd nodig heb om dit voor te bereiden. Het gaat allemaal veel trager en soms heb ik het gevoel dat ‘mijn hoofd gewoon stopt’. Dan gaat het niet meer en moet ik even rusten. Ik ben dan ook heel bezorgd dat het niet zal lukken op de dag van het examen. Niet weten hoe dit verder zal evolueren is moeilijk.


Bert - 39 jaar

Ik krijg thuis regelmatig te horen “dat heb je net gezegd”, en heel eerlijk, ik weet het dan echt niet meer. Of als ik in gesprek ben met iemand, dan kan het wel eens voorvallen dat ik plots de draad kwijt ben, dat ik gewoon niet meer weet over wat we juist aan het spreken waren. Heel vervelend.

Het valt nu misschien ook hard op omdat ik vroeger een heel goed geheugen had. Ik had bij wijze van spreken geen agenda nodig. Nu kan ik niet meer zonder. Ik vind dat heel confronterend en het frustreert me met momenten. Maar anderzijds besef ik dat het geen ramp is om wat meer beroep te moeten doen op hulpmiddelen. Ik stel nu ook meer een alarm in op mijn gsm om afspraken niet te vergeten.

Professor Ann Smeets (Borstchirurg UZLeuven) over

concentratie- en geheugenproblemen bij en na kanker

Gebeurt het sinds uw ziekte vaker dat u uw aandacht niet bij een gesprek kan houden, of dat u achteraf niet meer weet wat er is gezegd?

Of overkomt het u vaker dat u bijvoorbeeld naar de badkamer gaat om iets te halen, maar niet meer weet wat het was?

De verwerking van de diagnose, maar ook sommige behandelingen voor kanker kunnen een effect hebben op uw geheugen en concentratievermogen.Enkele tips


  • Train uw geheugen dagelijks door bijvoorbeeld een kruiswoordraadsel of puzzel op te lossen.

  • Lees heel  bewust een boek: wanneer u afgeleid bent, begin de zin of pagina opnieuw te lezen.

  • Vermijd multitasking, werk taken één per één af.

  • Maak lijstjes.

  • Cognitieve therapie door een psychologe kan u helpen om op een andere ma


nier naar deze klacht te kijken en uw focus te leren verleggen.

  • Aandacht- en geheugentrainingen zouden kunnen ondersteunen.

  • Volgens recente studies zou mindfulnesstraining kunnen ondersteunen. Verschillende mutualiteiten bieden dergelijke training aan.

Je kan een GRATIS sessies volgen over dit thema

In deze sessie wordt ingezoomd op geheugen- en concentratieproblemen als gevolg van kanker(behandeling) en worden vooral handvaten aangereikt om hiermee om te gaan.

Praktisch

Datum:  25 november 2021, 14:30 - 16:30

Prijs:   Gratis, inschrijven verplicht

Doelgroep:   Voor mensen met kanker en hun naasten. Studenten, zorgverleners en andere geïnteresseerden willen we dan ook vragen om dit te respecteren.

Dit event wordt nog herhaald op een ander tijdstip.Comentários


bottom of page