Feelgood challenge 15: Zomer, zon en kanker


Samen genieten, reizen, wandelen, zwemmen... De zomerperiode is de ideale periode voor ontspanning en plezier. Hoewel deze tijden belangrijk en noodzakelijk zijn voor iedereen om de batterijen op te laden, moet je oppassen voor de zon. Die kan gevaarlijk zijn voor je huid, zeker als je chemo- of radiotherapie krijgt.

Waarom is het gevaarlijk? Hoe kan je jezelf beschermen? ... Hieronder geef ik je enkele antwoorden, ik hoop dat je er wat aan hebt.

WAAROM IS DE ZON GEVAARLIJK VOOR ONZE HUID?

Advies van Professor Humbert:

“Ultraviolette stralen zijn stiekeme stralen omdat we ze niet kunnen voelen. Ze zijn zelfs aanwezig wanneer de lucht bewolkt is. Ze schijnen doorheen de wolkenlaag en ook doorheen water. Dat betekent dat je nog steeds kan verbranden als je het koud hebt, bijvoorbeeld wanneer je in het water ligt of onder een bewolkte hemel. Op dat moment zijn er geen infraroodstralen (die niet doorheen water of wolken schijnen), maar wel UV-stralen die geleidelijk leiden tot heliodermie (= veroudering van de huid die wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon).”

Niet iedereen reageert hetzelfde op UV-stralen. Hoe jouw huid reageert is afhankelijk van je huidtype en van bepaalde stoffen, “fotosensibilatisatoren”, die de effecten van de zon versterken.

ZON EN KANKER

FOTOSENSIBILISERENDE GENEESMIDDELEN

De meeste geneesmiddelen die bij chemotherapie worden gebruikt, bevatten fotosensibiliserende moleculen, dus blootstelling aan de zon is gecontra-indiceerd.

Als de chemo is afgelopen, blijft je huid erg gevoelig voor de zon, houd er rekening mee dat het ongeveer een jaar duurt voordat de effecten zijn verdwenen, dus zelfs na de behandelingen moet je voorzichtig zijn.

Ook radiotherapie verzwakt je huid. Het bestraalde gebied mag gedurende minimaal 1 jaar absoluut niet blootgesteld worden aan direct zonlicht. Dit gebied zal je hele leven verzwakt blijven en een goede bescherming blijft altijd nodig.

In het geval van immunotherapie en / of hormoontherapie is de zon niet gecontra-indiceerd, maar wees voorzichtig, je huid blijft kwetsbaar en de blootstelling dient gematigd te zijn.

ZORG VOOR JE LITTEKENS


Wanneer de huid beschadigd is, activeert het een heropbouwmechanisme om zichzelf te herstellen. Dit genezingsproces is traag en kan enkele weken of zelfs maanden duren. Tijdens dit genezingsproces is de opperhuid dun en kwetsbaar, waardoor deze bijzonder gevoelig is voor blootstelling aan de zon.

De werking van UV-stralen kan een ontstekingsreactie in de huid veroorzaken die de genezing vertraagt ​​en soms zelfs tot een slechte genezing leidt. Blootstelling aan de zon verhoogt ook het risico op het krijgen van een vlek en vooral "hyperpigmentatie na het litteken" op de plaats van het letsel, omdat de huid zo kwetsbaar is dat de kleur die het aanneemt, blijft bestaan.

Ook oude littekens hebben nog steeds extra aandacht nodig. De huid op dit niveau zal altijd minder resistent en minder elastisch zijn dan een huid die niet heeft geleden. Daarom moeten alle littekens je hele leven tegen de zon worden beschermd.

BESCHERM JEZELF TEGEN DE ZON

Een paar dagen op vakantie gaan om je batterijen weer op te laden en je gedachten af ​​te leiden tijdens je behandeling is niet verboden, maar het is belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf tegen de zon te beschermen.

Kies de uren waarop de zon minder sterk is om uit te gaan (voor 10.00 uur en in de zomer na 16.00 uur) en zit zoveel mogelijk in de schaduw.

De beste manier om de blootstelling van je huid aan UV-straling te beperken, is door deze te beschermen met kleding.

Om je hoofdhuid te beschermen, bieden verschillende van onze turban fabrikanten mooie petten en luchtige sjaals aan. Voor je lichaam is het ook mogelijk om comfortabele kleding te dragen die je beschermt tegen UV-straling.

Als je van plan bent om te zwemmen, bieden verschillende merken badkleding aan die geschikt is voor je borstprothese en je littekens bedekt. Bovendien zijn ze vervaardigd uit UV-bestendige stoffen.

Voor de delen van je huid die onbedekt blijven is een zonnebrandcrème met een hoge index essentieel. Je kan best om de 2 uur een nieuwe laag zonnecrème aanbrengen.

Hydrateer tot slot je huid. In de zomer maken de zonnestralen, de hitte, het zeezout of het chloor in zwembaden je huid droger en soms oncomfortabel. De Ozalys-reeks van vochtinbrengende crèmes, die comfort en gebruiksgemak combineren, stellen je in staat om de huid in alle veiligheid te hydrateren.

COSMETICA EN ZON


WEES VOORZICHTIG MET FOTOSENSIBILISERENDE ACTIEVE INGREDIËNTEN

De zon en cosmetische verzorging gaan niet altijd hand in hand. Sommige actieve ingrediënten, waaronder natuurlijke, kunnen schadelijk zijn voor je huid en huidirritatie veroorzaken bij blootstelling aan de zon. Ze kunnen optreden zonder enige specifieke aanleg en ongeacht je huidtype. Ze uiten zich voornamelijk als bruine vlekjes, irritatie, roodheid, blaren. In sommige gevallen kan een fotoallergische reactie optreden die zich manifesteert als eczeem.

ACTIEVE INGREDIËNTEN ONDER DE ZON

Pas op voor natuurlijke cosmetica die plantenextracten en / of etherische oliën van citrusvruchten (citroen, bergamot, sinaasappel, mandarijn) bevatten. Zoals Céline Couteau, doctor in de farmacie, uitlegt: "Een hand- of gezichtscrème met plantenextracten kan perfect worden verdragen in de winter, maar leidt in de zomer tot risico op bruine vlekken en brandwonden door UV-straling."

Aloë vera, bekend om zijn kalmerende, genezende en ontstekingsremmende eigenschappen, kan bij sommige mensen ook fotosensibiliserend zijn. Daarom hebben we de voorkeur gegeven aan aquacacteen als hoofdbestanddeel van onze verzorgingslijn.


Retinol, een heel populaire, maar ook erg irriterend anti-aging-ingrediënt is ook gecontra-indiceerd in de zon. Het wordt over het algemeen gebruikt in nachtcrèmes en staat erom bekend fotosensibiliserend te werken.

DE ZON, EEN BONDGENOOT VOOR JE GEZONDHEID

DE ZON ALS ANTIDEPRESSIVUM

Na het grijze en koude weer van de winter is de terugkeer van de zon altijd nieuws dat we met vreugde verwelkomen. Er gaat niets boven een mooie zonnige dag om een ​​stralende glimlach te tonen en te willen genieten van de simpele geneugten van het leven.

De mening van professor Humbert:

“De zon is een bondgenoot van onze gemoedstoestand. Fototherapie is een gekende methode om depressie te bestrijden. In de zomer zijn er minder depressies dan in de winter. Laten we de luiken dus niet sluiten voor dit prachtige licht dat onze huizen binnendringt.

De cellen van onze huid, de keratinocyten, kunnen bij sommige mensen echter verslaafd raken aan de zon. Er doet zich een reëel fenomeen van afhankelijkheid voor. We kennen mensen die niet zonder blootstelling aan de zon kunnen, een beetje zoals de roker die de gevaren van tabak kent en toch zijn sigaret opsteekt.

Keratinocyten produceren endorfine, de pleziermoleculen die in de hersenen worden aangetroffen en die onder invloed van o.a. drugs worden aangemaakt. Ook onder invloed van de zon zullen de huidcellen deze morfine-derivaten produceren, waardoor zonnebaden zo’n positief effect heeft op ons welzijn. Maar let op, want het genieten in de zon zal snel worden afgezwakt door de schadelijke effecten die blootstelling zal veroorzaken, dus overdrijf niet.”

DE ZON, EEN BRON VAN VITAMINE D


De mening van professor Humbert:

“De zon is de bondgenoot van onze botten en ons calciummetabolisme. Het is onder invloed van haar stralen, en in het bijzonder van UVB, dat vitamine D in de huid wordt gesynthetiseerd, of op zijn minst de voorlopers van vitamine D die op twee plaatsen in de huid moeten worden gehydroxyleerd, namelijk in de nieren en de lever.

Een kwartiertje blootstelling van de handen en het gezicht per dag is voldoende om onze dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen. En voor degenen die zichzelf deze 15 minuten niet willen of kunnen blootstellen, is het mogelijk om vitamine D oraal in te nemen. "