top of page

De voordelen van zwemmen na een borstkankeroperatie

Dit was Feelgood Chalange week 23:

Mag je zwemmen na een mastectomie of andere borstoperatie? Absoluut! Wanneer je arts zegt dat je aan matige lichaamsbeweging mag doen, is zwemmen een van de beste keuzes. Veel dokters en zwemexperts beschrijven het als een van de veiligste en meest comfortabele manieren om opnieuw met lichaamsbeweging te starten.





Omdat zwemmen een zachte vorm van bewegen is, is het een uitstekende manier om al je grote

spiergroepen te oefenen na een borstoperatie. Door te bewegen voorkom je bovendien spieratrofie, waarbij je spieren dunner en minder krachtig worden: dit zien we soms bij post-chirurgische patiënten die langdurig zittend blijven.

“Een groot voordeel van zwemmen is het magische drijfvermogen van water. Dat zorgt ervoor dat er geen druk of spanning wordt uitgeoefend op de spieren en gewrichten”, zegt Jane Katz, professor in gezondheid en lichamelijke opvoeding in New York. “Er is ook het verkoelende effect van het water, wat je temperatuur tijdens je training laag houdt. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die last hebben van opvliegers door natuurlijke of vervroegde menopauze.”

Zwemmen versterkt je spieren en verbrandt calorieën

Na een borstoperatie ligt je zwaartepunt waarschijnlijk ietsje anders en moet je leren om jezelf anders te positioneren. Zwemmen versterkt je buik, rug en schouders, die allemaal bijdragen aan het ondersteunen van je lichaam, waardoor de kans op rugklachten lager wordt. Sterkere en meer gespierde spieren, vooral de buik-, schouder- en borstspieren, zorgen voor een makkelijker herstel na borstoperaties.

Er zijn ook cardiovasculaire voordelen. Als je eenmaal een goed zwemtempo hebt gevonden, verbeter je je hartconditie – de belangrijkste spier in je lichaam – elke keer dat je zwemt.

Sommige vrouwen ervaren gewichtstoename na chemotherapie en zoeken een manier om iets meer calorieën te verbranden. Zware sporten zoals hardlopen kunnen voor veel vrouwen echter ongemakkelijk en zelfs riskant zijn als je valt. Zwemmen en andere watersporten kunnen helpen om calorieën op een zachte en veilige manier te verbranden. In tegenstelling tot tennis of andere competitieve sporten, kun je bovendien alleen zwemmen, aan een tempo dat je zelf kiest, en stoppen wanneer je moe bent.

5 tips voor zwemmen na borstkanker


  • Zwem niet langer dan 20 minuten per type zwemslag. De hondjesslag is goed voor de conditie van het bovenlichaam. Schoolslag is een ontspannende manier van zwemmen en nuttig voor het verstevigen en strekken van de beenspieren. De rugslag helpt rugspieren te versterken. Zijwaarts zwemmen kan helpen na een laterale borstamputatie (gebruik je arm aan de niet-geopereerde kant). De vlinderslag wordt sterk afgeraden omdat deze zeer inspannend is en een gebogen rug vereist.

  • Vergeet niet op te warmen voordat je start en stretch ook na je zwemsessie. Vijf minuten opwarmen en vijf minuten stretchen is voldoende. Je kunt naast of in het zwembad opwarmen, bijvoorbeeld door aan de rand van het zwembad te gaan zitten en zachtjes in het water te schoppen of je kuitspieren te strekken. In het zwembad kan je langzaam wandelen of joggen zodat je lichaam zich aan het water aanpast. Vermijd overstrekking van je geopereerde gebied.


  • Pas op voor oververhitting. Veranderingen in je lichaam kunnen ertoe leiden dat je minder tegen warmte kunt, dus wees altijd voorzichtig. Als je in een warm klimaat leeft en buiten zwemt, zwem dan in de vroege ochtend of later op de dag om het warmste deel van de dag te vermijden. Drink voldoende water, voor en na het zwemmen.

  • Overdrijf niet. Als je moe bent, stop dan. Het is de bedoeling om je te ontspannen tijdens het zwemmen, niet om je op te jagen. Dit is niet het moment om je hartslag te veel te verhogen.


  • Raadpleeg altijd een arts voordat je met zwemmen of andere lichaamsbeweging begint. Als je geen zwemmer bent, begin dan niet met 50 rondjes schoolslag. Probeer in plaats daarvan zachte wateroefeningen, zoals cirkels draaien met je armen in het water of je optrekken aan de rand van het zwembad, die veel van dezelfde voordelen hebben.

Hoe zit het met het bubbelbad, de sauna of de hamam wanneer ik een borstprothese draag?

Veel vrouwen hebben vragen over het dragen van hun borstprothese in bubbelbaden en sauna’s. Dit zijn onze aanbevelingen:

  • De hoogste veilige temperatuur voor een siliconenborstprothese is 60°C. Zorg ervoor dat je de watertemperatuur kent voordat je een jacuzzi of sauna gebruikt.

  • De typische hamamtemperatuur ligt rond de 50°C, wat acceptabel is voor een borstprothese en zwemprothese.

  • Vermijd zwavelbaden. Je borstprothese absorbeert namelijk de geur en kleur.

  • Voor zwemmen of bezoekjes aan de sauna of jacuzzi, bestaan er specifieke zwemprothesen.



Kan ik een badpak dragen?

Absoluut! Als je een reconstructie hebt gehad, zal je zwemkledij wellicht nog passen en de nodige steun geven tijdens het zwemmen.

Als je een borstprothese draagt, zijn er veel badmode-opties met hoesjes beschikbaar, die net zo mooi zijn als je gewend bent. In de hoesjes kan je een silicone borstprothese dragen of een specifieke zwemprothese.

Chloor en zout water beschadigen je borstprothese niet, maar spoel je prothese (en je badpak of bikini) na het zwemmen wel goed af. Als je je borstprothese niet afspoelt, zullen de zouten en/of chloor achterblijven en de siliconen in je prothese afbreken.

 


댓글


bottom of page