top of page

10 super weetjes over je nagels voor, tijdens en na chemotherapie

Dit was de Feelgood tip van week 22:

Ja, er circuleren foto’s en verhalen op internet van nagels die uitvallen na chemotherapie. Maar zo erg is het gelukkig niet bij de meesten. Broze, breekbare nagels, daar krijgt bijna wél iedereen last van. Hoe hou je ze zo lang mogelijk gezond tijdens je chemokuren? Wat kan je vooraf al preventief doen? En hoe herstellen je nagels zich na de chemo? Je ontdekt het in deze 10 super weetjes over chemo & nagels.  


1. Welke bijwerkingen kan chemo hebben op mijn nagels?

Door chemotherapie, en dan vooral de chemo soorten met taxaan (zoals Taxotere), kunnen je nagels droger, brozer en breekbaar worden. Ze kunnen ook verkleuren, lijntjes of groeven gaan vertonen, splijten en in het slechtste geval loskomen. Of en in welke mate jij deze bijwerkingen krijgt, hangt af van de soort chemo en de dosissen. Vraag ernaar bij je arts of verpleegkundige. Goed om te weten: deze bijwerkingen zijn vaak moeilijk te vermijden, maar er is best veel dat je kan doen om het schadelijke effect van chemo op je nagels op te vangen.

2. Hoe verzorg ik best mijn nagels?

Hou je nagels kort zodra je met chemo start. Knip ze ook mooi recht af, dus niet te kort aan de buitenkanten. Zo vermijd je ingroei en mogelijke ontstekingen of infecties.


Net als je huid kunnen je nagels tijdens een chemotherapiebehandeling best wat extra hydratatie gebruiken tegen de droogte. Er bestaan speciale nagelolieën of -zalfjes om je nagels mee in te ‘vetten’, en ook een voedende hand- en voetcrème is een must. Omdat er zoveel verzorgingsproducten op de markt zijn, zetten we onze persoonlijke favorieten hier speciaal voor jou op een rijtje. 

  • Nagelolie voor je nagelriemen en nagels: hou je nagels en de huid errond al meteen van bij het begin van je chemotherapie soepel en gezond met speciale nagelolie. Wij zijn fan van de verzorgende nagelolie van het Franse merk Même, want die is niet vet, voor 98% natuurlijk, heeft een subtiele, aangename geur, en is makkelijk mee te nemen en aan te brengen, dankzij het handige tubetje met penseeltje. 


  • Extra verwennerij: een hydraterend masker voor handen en voeten. Wij kiezen opnieuw voor de maskers (in de vorm van handschoenen en sokken) van Même, die je huid intens voeden en zacht maken, en verlichting brengen als je huid door de chemotherapie branderig of geïrriteerd aanvoelt. Als je dit regelmatig doet, krijg je zowaar haast een babyvelletje! 


Trouwens goed om te weten: alle producten die we tippen bevatten bovendien geen schadelijke, chemische rommel. Want ook dat vinden wij superbelangrijk tijdens en na een kankerbehandeling. En ze hebben een fijne, aangename geur die je  goed verdraagt bij eventuele veranderingen van je geurzin (yep, ook dat is een gekende bijwerking van chemotherapie).

3. Chemo: nagels lakken, mag dat?

Vroeger hoorde je vaak dat je nagels puur natuur de minste kans op beschadiging lopen. Maar dat was voor er speciale nagellakken op de markt kwamen voor chemopatiënten. Wat is daar dan zo speciaal aan? Ze bevatten geen stoffen die je nagels extra uitdrogen, en zitten ook vol ingrediënten die je nagels versterken en beschermen tegen UV-licht (en dus tegen mogelijke verkleuring). We tippen je 3 toppers warmee je je nagels in alle veiligheid een fashion touch kan geven tijdens je chemokuren:

  • De nagellakken van Même zijn verrijkt met silicium om droge of splijtende nagels te versterken. Op natuurlijke basis maar even lang houdend en glanzend als een ‘gewone’ nagellak. Keuze uit tal van kleurtjes, van sober tot fel. We love!

  • Breng je nagellak nooit rechtstreeks op broze nagels aan maar begin met een kleurloos basislaagje. Wij kiezen voor een natuurlijk samengestelde base coat die je nagels voedt en herstelt met slimme vitamines en antioxidanten. En bovendien houdt je nagellak ook langer als je er eerst een gezond basislaagje onder aanbrengt.  Werk af met een laagjenatuurlijke topcoat voor een langhoudend en versterkend effect.


  • Verwijder je nagellak altijd met eenzachte nagellakremover of dissolvant zonder acetonof andere agressieve bestanddelen. De dissolvant die wij zelf het liefste gebruiken is opnieuw die van Même, met 100% natuurlijke bestanddelen zoals amandelolie die je nagels en je nagelriemen voedt. Maar hét grote pluspunt? Deze nagellak remover ruikt niet naar de typische dissolvant. Ideaal als je tijdens je chemotherapie extra gevoelig reageert op geuren!

4. Waarom draag ik best handschoenen om te poetsen of af te wassen?Om 2 redenen. Je vermijdt dat je je nagels gaat stoten, waardoor ze zouden kunnen afbreken of

inscheuren. En anderzijds verklein je ook de kans op wondjes, bijvoorbeeld als je gaat tuinieren of klussen. Wondjes genezen minder snel tijdens chemo en kunnen uitmonden in infecties, iets wat je zeker moet vermijden als er bij de ingreep ook lymfeklieren werden weggenomen (bijvoorbeeld ter hoogte van de oksel).

Weetje: trek ook handschoenen aan als je de afwas doet. Broze chemonagels zijn allesbehalve tuk op schoonmaakmiddelen. Bijtende kuisproducten laat je best helemaal links liggen. 

5.Kan nagelbijten kwaad?

Nagelbijten wordt sterk afgeraden. Je nagels zijn al zeer broos door de chemo, eraan bijten maakt het alleen maar erger. En zeker als je gewoon bent om ook aan de huid rond je nagels te ‘knagen’, of velletjes los te bijten, probeer je dat best te vermijden. Het laatste wat je tijdens je chemo wil zijn wondjes aan je vingers of handen, want die komen dagelijks met zoveel bacteriën in contact. 

Tip: hou de huid rond je nagels en je nagelriemen van bij de start van je chemo extra soepel en gevoed met een speciale nagelolie. Je zal minder de neiging hebben om aan droge huid of losse velletjes te prutsen, en je huid krijgt alvast extra voeding mee.

6/ Helpen vitaminen of voedingssupplementen tegen die typische ‘chemo nagels’?

In de apotheek vind je tal van vitaminen of andere voedingssupplementen voor sterkere nagels. Vaak is hun effect echter niet of onvoldoende wetenschappelijk aangetoond. Bovendien is het soms uitkijken met voedingssupplementen tijdens chemotherapie. Niet elk middeltje is 100% onschadelijk. Zo zijn er stoffen of bestanddelen die de werking van chemo of andere medicatie kunnen dwarsbomen. Vragen? Praat erover met je arts en wees altijd open over de supplementen of aanvullende therapieën die je op eigen houtje neemt of volgt.   


Zelf verkiezen wij producten die je lokaal aanbrengt boven middelen die je slikt. We hebben het dan over een aangepaste, verstevigende lak die je kan beginnen gebruiken zodra je nagels beginnen te lijden onder de chemo. Opnieuw krijgt die van Même onze voorkeur. Deze nagelversterker met Silicium en Ureum maakt je vinger- en teennagels sterker, gladder en gezonder. Pluspunt: dit topproductje lijkt op doorzichtige nagellak, maar dan wel met een mat effect. Geen glans, dus ook geschikt voor de heren!

7. Mag ik nog naar de manicure/pedicure als ik chemotherapie volg?

Wil je je nagels in topvorm laten ‘zetten’ voor je aan je chemo begint? Ga dan gerust voor je allereerste chemokuur langs bij je manicure/pedicure. Wil je jezelf die verwennerij niet ontzeggen tijdens je chemokuren? Blijf dan gerust af en toe es gaan, maar let erop dat er niks gebeurt dat wondjes of infecties kan veroorzaken. Nagelriemen bijknippen wordt bijvoorbeeld afgeraden. Maar een relaxerende handmassage, een professionele knipbeurt van je nagels, of een extra voedend maskertje kan extra deugd doen.


Heb je ernstige problemen aan (de nagels van) handen en voeten? Praat erover met je arts. Sommige ziekenhuizen hebben in hun oncologische team een speciaal opgeleide medische manicure/pedicure, of kunnen je doorverwijzen naar een specialist buiten de ziekenhuismuren.

8. Moet ik echt die vreselijk koude ijshandschoenen aan in het ziekenhuis?

Tijdens het toedienen van taxaanhoudende chemo krijg je in de meeste ziekenhuizen koelhandschoenen. De kou zorgt voor een verminderde bloeddoorstroming in je handen waardoor de chemo niet tot aan je nagels geraakt. De kou is de eerste minuten inderdaad zeer intens en kan als onaangenaam ervaren worden. Maar de effecten op lange termijn wegen niet op tegen dit tijdelijke ongemak. Vraag desnoods om een extra deken of neem zelf altijd een warme omslagdoek mee. Tip: vergeet ook je voeten niet!Zijn er geen speciale ‘koelkousen’ verkrijgbaar, vraag dan of je een extra paar handschoenen krijgt en trek ze over je voeten.

9. Hoe snel worden mijn nagels weer ‘normaal’ na mijn kankerbehandeling?

Na de chemobehandeling zullen je nagels zich herstellen. Dat duurt bij de enen een paar maanden, bij de anderen een jaar of langer. Blijf je nagels en de huid van je handen en voeten ook na je chemo voldoende hydrateren en leg ze regelmatig eens extra in de watten met een maskertje of extra voedende crème. Ondervind je moeilijkheden of pijn bij het herstel, raadpleeg dan je arts. Hij of zij kan je indien nodig doorverwijzen voor gespecialiseerde behandelingen. 10. Heeft hormoontherapie bij borstkanker een effect op mijn nagels?

Hormoontherapie kan een effect hebben op je nagels. Ze kunnen daardoor nog lang na het einde van je chemotherapie droog en broos blijven en makkelijk scheuren. De tips om ze goed te beschermen zijn eigenlijk dezelfde als tijdens je chemo: kort houden, goed hydrateren en alle producten en handelingen die ze nog brozer maken tot een minimum beperken.


Chemo nagels? Goed om te weten: zoals altijd kijken we naar de effecten van chemo bij de meerderheid van de mensen. Elk lichaam reageert anders op een chemobehandeling, en uitzonderingen zijn altijd mogelijk. Vragen? Twijfels? Praat erover met je arts, onco-coach of verpleegkundige. Onze tips zijn nooit een vervanging van hun gepersonaliseerd advies.

 

Rosette la Vedette is het label van de Gentse Wendy Rosseel. Zij begon haar eigen chemosjaals en -mutsjes te ontwerpen toen ze zelf borstkanker kreeg. Rosette la Vedette viert dit jaar net als ons haar 10e verjaardag en verrast onze Altijd Mooi-klanten seizoen na seizoen met de zonnigste kleuren en een onberispelijke pasvorm. Daarom deze Feelgood Challenge met tips en weetjes van onze partner Rosette La Vedette

Comments


bottom of page