top of page

Haaruitval bij chemotherapie


Afhankelijk van de chemotherapie (cytostatica) kan het haar uitvallen, er is dus niet altijd sprake van haaruitval bij chemotherapie. Haaruitval treedt meestal op twee tot drie weken na de eerste behandeling.

De medicijnen die gebruikt worden tijdens de behandeling vallen alle snelgroeiende cellen aan in het lichaam, dit betekent dus ook dat de gezonde cellen worden aangetast. Naast het beenmerg is het haar het snelst groeiende weefsel in het lichaam, de haarfollikels nemen de giftige stoffen van de medicijnen op en vallen hierdoor stil waardoor het haar uitvalt.

Door chemotherapie wordt de hoofdhuid gevoeliger voor invloeden van buitenaf, zoals kou en warmte. Hiernaast wordt de hoofdhuid droger en er kan hierdoor schilfering ontstaan.

Haarverlies door chemotherapie is tijdelijk, na de kuur duurt het enkele weken voordat het haar weer begint te groeien. Het haarzakje heeft tijd nodig om te herstellen voordat het weer gezond haar kan produceren. Aanvankelijk zal het haar dunner zijn en anders van structuur. Zo kan iemand met krullen na de kuur stijl haar krijgen, en omgekeerd.

Hierbij nog enkele tips

+ Verzorg uw hoofdhuid dagelijks.

+ Wees voorzichtig met uw hoofdhuid in het directe zonlicht, door de chemotherapie kan uw hoofdhuid gevoeliger zijn.

Gebruik van Mediceuticals bij chemotherapie

Mediceuticals® ondersteunt het stimuleren van nieuwe haargroei en draagt bij om de conditie van de hoofdhuid en de haren te optimaliseren. Voor een optimaal resultaat wordt geadviseerd om reeds te starten met mediceuticals® vóór de chemo-behandeling. Neem contact op met ons voor persoonlijk advies en begeleiding.

Behandelplan bij chemotherapie

+ Dagelijks de hoofdhuid voorzichtig wassen met een mediceuticals® cleanser (bioclenz™ , hydroclenz™ , vivid™ , folligen™ of saturate™ ). Gebruik lauw water.

+ Vervolg met conditioneren van de hoofdhuid met therapeutic™ , laat 1 á 2 minuten inwerken en vervolgens uitspoelen.

+ Na de chemo kuur kan je de haargroei stimuleren met Spray numinox™ of cellagen™ Spray deze over de hoofdhuid en verdeel met de vingertoppen, niet uitspoelen.

Let op: na het aanbrengen kan de huid een rode gloed vertonen, dit verdwijnt na ca. 20 minuten. Twee maal per dag aanbrengen voor een optimaal resultaat.

+ Masseer de bao-med® olie direct op de huid in of meng de olie met een dag- en nachtcreme, bodylotion of haarconditioner.

+ U kunt de producten van mediceuticals® ook na de behandeling blijven gebruiken om uw haar en hoofdhuid in optimale conditie te houden.

Mediceuticals is verkrijgbaar bij Altijd Mooi.

bottom of page