top of page

Wist je dat het eten van een kiwi je immuniteit kan verhogen?

Dit was Feelgood Challenge 39


In deze periode waarin de zon minder aanwezig is en het buiten kouder wordt, neemt ook onze energie af. Kiwi's kunnen je immuniteit versterken. Vol vitamines en mineralen zijn ze jouw ultieme bondgenoot in het najaar.

Goede voeding Heeft jouw lichaam voedingssupplementen nodig om gezond te blijven? Eigenlijk niet, zelfs niet in de winter. Onze voeding bevat normaal gezien voldoende voedingsstoffen om ons lichaam gezond te houden. Het probleem is dat het voedsel in de rekken van winkels steeds minder voedingsstoffen bevat. Vaak heeft het al te veel transformaties ondergaan of het komt simpelweg niet tijdens het juiste seizoen op ons bord.


Meer vitamines Ons lichaam maakt zelf een aantal vitamines en mineralen aan, maar de meeste halen we uit onze voeding. In de winter zien we vaak een tekort aan vitamine C. Vooral deze vitamine is belangrijk, maar ons lichaam maakt het niet zelf aan.


De gouden raad is om voldoende groenten en fruit aan jouw voeding toe te voegen. Zo is rode paprika een goede optie uit de groenteafdeling en kiwi één van de beste fruitkeuzes.


Ook sinaasappels zijn erg populair, maar wist je dat ze in verhouding zelfs minder vitamine C bevatten dan kiwi’s? Groene kiwi's bevatten 88 milligram vitamine C per 100 gram en gele kiwi's zelfs 152 milligram vitamine C per 100 gram! Dat is bijna 3x meer dan sinaasappelen.Vaak voorkomende tekorten in de winter

We praten veel over vitamine C tijdens de wintermaanden, maar het stopt daar natuurlijk niet. Andere frequente tekorten zijn vitamine B, magnesium, ijzer en zink. Deze vitaminen en mineralen dragen allemaal bij aan de goede werking van ons immuunsysteem. De oplossing? Kies voor producten met een hoge voedingswaarde.


Een kiwi bevat 16 essentiële vitamines en mineralen: vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, vitamine C, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine, pantotheenzuur, pyridoxine (vitamine B6), folaat, vitamine B12, vitamine A en vitamine E.Enkele sterke punten van de kiwi

  • Zijn lage glycemische index: De vezels van kiwi's zijn buitengewoon goed. Vezels zwellen en worden dikker in de maag, waardoor de opname van suiker in de bloedbaan stabieler wordt.

  • Het zit vol met antioxidanten: bron van vitamine E en vitamine C die de eerste verdedigers van ons lichaam zijn tegen gevaarlijke ziekteverwekkers.

  • Boordevol kalium: Kalium is een essentieel mineraal dat helpt bij het goed functioneren van zenuwen en spieren. Daarom worden bananen, die ook veel kalium bevatten, vaak geassocieerd met lichaamsbeweging. Niet veel mensen weten dat de hoeveelheid kalium in kiwi vergelijkbaar is met die in een banaan.

  • Goede bron van foliumzuur: Foliumzuur is een essentiële voedingsstof voor celgroei en -ontwikkeling. Foliumzuur vervult belangrijke functies voor de gezondheid van het lichaam.

Creatieve en sappige recepten voor kiwi's

Zespri, het bekende kiwi-merk, deelt tal van leuke recepten op hun site, hier zijn er enkele…


HUISGEMAAKTE MARMELADE VAN ZESPRI GREEN KIWI’S

GLAASJES GEVULD MET KOEKJES, YOGHURT EN ZESPRI SUNGOLD KIWI


LUCHTIGE SOESJES GEVULD MET CRÈME VAN ZESPRI SUNGOLD KIWIBenieuwd naar meer? Je vindt nog verschillende recepten op de Zespri-website : https://www.zespri.com/nl-NL/recipes

 

Wil je liever lokaal en seizoens fruit eten, dan zijn appelen en peren een goed alternatief.


Dit artikel is geïnspireerd op het tijdschrift So Soir, het lifestylemagazine van de krant Le Soir, dat elke zaterdag bij de krant wordt aangeboden. Het magazine markeert het moment van leesplezier van het weekend. Lifestyle, cultuur, mode, stijl, beauty, maatschappelijke thema's, reizen, design of gastronomie komen aan bod.Comments


bottom of page