Feelgood Challenge 9: 10 suggesties voor het vinden van een serenere weg naar werk na kanker
1. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen en te herstellen na de behandeling:
Kanker is geen grote griep. Je lichaam en geest moeten het trauma verwerken!
2. Bespreek bijwerkingen met uw arts: ernstige vermoeidheid, geheugenproblemen, pijn, misselijkheid... neveneffecten die maanden kunnen duren nadat de behandeling voorbij is. Ga er bewust mee om en neem het voortouw, kies aangepaste ondersteunende zorg om deze bijwerkingen te verminderen.
3. Bevorder de communicatie met uw werkgever om het fenomeen van fade-out te voorkomen (enviceversa). Hoe langer de afwezigheid, hoe groter het risico om 'vergeten' te worden. Onderhoud de communicatie met uw werkplek en vind de juiste balans.
4. Zoek naar technieken zoals mindfulness of een andere bewezen ontspanningstechnieken om het geheugen te verbeteren, en pijn en vermoeidheid te verminderen. Het is aangetoond dat ze vele gunstige effecten hebben, zowel fysiek als psychologisch.
5. Stel samen met je werkgever een terugkeerplan op: terugkeer naar het werk is een essentieel onderdeel van de reconstructiefase van patienten. Een stap die, indien niet goed uitgevoerd, de sociaal-professionele reïntegratie op de lange termijn in gevaar kan brengen.
6. Bereid je zo goed mogelijk voor om huishoudelijke taken te verlichten wanneer je terug thuis komt. Je hebt alle concentratie nodig bij deze belangrijke stap. Als je de huishoudelijke taken zoveel mogelijk delegeert, kan je de stress hieraan verbonden ook verminderen.
7. Om te voorkomen dat u zich overweldigd voelt, kan u de nieuwe trend uitproberen, de "bullet diary" stelt u in staat om een overzicht van uw agenda te hebben, prioriteiten te stellen en zo uw tijd beter te beheren (plan ook tijd in voor jezelf 😊).
8. Aanvaard dat je je moet aanpassen... Het is niet meer zoals vroeger, het is anders. Natuurlijk is er een rouw van het leven ervoor, maar elk eind impliceert een nieuw begin. Zie het als een kans om een nieuwe pagina in je leven te schrijven.
9. Overschat jezelf niet, het risico op depressie of vermoeidheid is groot als teveel van jezelf verwacht en "sneller gaat dan muziek". Maar onderschat jezelf niet: je hebt een storm meegemaakt, je bent geweldig!
10. Maak een lijstje van waar je dankbaar voor bent en welke kwaliteiten je hebben gehopen in die beproeving. Het zal je helpen jezelf te vertrouwen en zelfvertrouwen op te bouwen!
Nuttige links 😉
· www.travailetcancer.org website in FR en EN
· www.vieetcancer.be website in FR
· https://www.rentree.eu/ GRATIS coaching vanuit rentree
· https://www.weeraandeslag.be/welkom Heel interessante site rond algemeen reïntegratie na ziekte.
In 2011, 30 jaar oud en zwanger, viel mijn wereld uit elkaar toen de dokter me vertelde dat ik kanker had. Het was op dat moment dat ik me realiseerde dat we, goed begeleid tijdens de behandelingen, vaak alleen waren met onze vragen als alle behandelingen achter de rug zijn. Deze focus op de post-kankerperiode lijkt mij essentieel: wat is er om mensen in de post-kankerperiode te ondersteunen? Hoeveel gevallen van werkloosheid, depressie, scheiding zijn er? Ik heb een diploma Master in Communicatie en coach, en mijn professionele carrière is altijd gericht geweest op relaties. Gezien mijn persoonlijke geschiedenis leek het mij natuurlijk om betrokken te raken bij het verdedigen van patiënten, en vooral bij het ondersteunen van hen. Ik besloot deze site (momenteel in Frans en Engels) te maken met als doel mijn mening te delen over alles wat de kwaliteit van leven van patiënten tijdens en na de ziekte kan verbeteren. Hierdoor ontmoette ik het Altijd Mooi-team 5 jaar geleden en sindsdien geven we elkaar de beste ondersteuning tijdens en na de ziekte.
Magali Mertens
Comments