top of page

Feelgood Challenge 7: Tips om te proberen wanneer je je overweldigd voelt door emoties


Heel wat mensen voelen zich soms overweldigd door het leven, het tempo van onze maatschappij en de hoeveelheid van activiteiten die elke dag van ons wordt verwacht. Hoewel de meesten onder ons onvermoeibaar blijven doorgaan, gebeurt het vaak dat er aan het einde van de dag toch nog een hoop werk op ons wacht. In zo’n situatie kunnen we gaan denken dat we nooit alles gedaan zullen krijgen, wat we ook doen. Ook een diagnose borstkanker kan ons overweldigd doen voelen. Het is goed om hier af en toe bewust bij stil te staan. Erken je gevoelens wanneer je extra stress ervaart, zodat je even kunt vertragen en dan weer vooruit kunt gaan.Alice McCall is auteur en raadgever. In dit artikel geeft ze haar inzichten, kennis en enkele specifieke strategieën om met emoties om te gaan.

Voel je minder machteloos: vertraag bewust.


Door de opeenstapeling van werk kunnen we gevoelens van machteloosheid ervaren. Hoe meer werk we krijgen, hoe moeilijker het wordt om het aan te pakken, waardoor de stapel weer groter wordt. Als we deze vicieuze cirkel niet doorbreken, wordt onze to-do-lijst langer en langer.

McCall kent er alles van, want ze heeft het zelf meegemaakt. Ze deelt met ons enkele praktische tips. Strategieën die kunnen helpen om de lange takenlijst van die borstkanker met zich meebrengt te overwinnen. Wat doe je wanneer je je overweldigd of zelfs machteloos voelt?

1. Eerst en vooral: vertraag. Schrap zoveel mogelijk activiteiten. Moet je echt alle dingen doen die je denkt te moeten doen? Alle oproepen beantwoorden? Alles opvolgen? Kan je een afspraak of verplichting annuleren of uitstellen? Het is belangrijk om jezelf regelmatig wat ademruimte te geven.

Beeld je in dat er een noodgeval gebeurt. Zou je dan je schema kunnen leegmaken? Waarschijnlijk zou je alleszins je uiterste best doen. Je overweldigd of machteloos voelen is ook een noodgeval – het is jouw persoonlijke noodgeval. Benader dit op dezelfde manier als een noodsituatie van een dierbare.


Neem jezelf voor om bewuster om te gaan met je tijd en de zaken waaraan je je tijd en energie spendeert. Het voelt geweldig en het werkt. Zodra je dit doet, komt er meer tijd vrij en kan je je focussen op de zaken die je echt wil aanpakken.


Probeer te ontdekken waarom je bepaalde emoties voelt


2. Erken alle gevoelens die je ervaart. Wanneer we iets als borstkanker meemaken, kan het gebeuren dat we ons in eerste instantie “verwijderd” voelen van onszelf en de wereld rondom ons. Aanvaard dit, het is oké. Erken je gevoelens en neem de tijd om te ontdekken waarom je je zo voelt.

Bepaalde stressfactoren zijn natuurlijk uniek aan borstkanker, bijvoorbeeld wanneer je start met je behandeling. Specifieke tips om hiermee om te gaan, zijn bijvoorbeeld het opzoeken van een steungroep, aan lichaamsbeweging doen, om hulp durven vragen wanneer je het nodig hebt (voor huishoudelijke taken, boodschappen, …) en de hulp van vrienden en familie ook daadwerkelijk aanvaarden.

Wil je meer weten over welke vormen van hulp en steungroepen er bestaan? In dit artikel lees je meer.

3. Zoek uit waarom je bepaalde emoties ervaart. Er is een reden waarom we ons zodanig overweldigd of machteloos voelen. Misschien ligt het aan onze gedachten, onze overtuigingen? Misschien negeren we bepaalde gevoelens of situaties bewust, maar werkt dit zich uit op een onbewust niveau? Probeer dit uit te zoeken, te ontdekken en te erkennen.


Maak ruimte voor een nieuw begin.


4. Stel je een nieuwe “jij” voor. Als je iets wil veranderen, moet je beginnen bij jezelf. Verander je manier van denken, denk positief en visualiseer goede dingen, bijvoorbeeld een goede gezondheid. Neem afstand van overtuigingen en denkpatronen die je niet dienen. Kies een doel en hou dit ten allen tijde voor je ogen. Wees kalm en geduldig. Wees overtuigd van je eigen succes.

5. Als je op dit punt gekomen bent, geniet dan even van het moment. Wees blij. Neem een pauze. Je hebt al heel wat bereikt, het is tijd om even te pauzeren en iets leuks te doen. Van alle tips om emoties een plaats te geven, is dit de leukste en meest bevrijdende. Ervaar de vreugde van gewoon zijn in het huidige moment, in plaats van in je to-do lijst.

6. Op een bepaald moment moet je opnieuw het werk of andere activiteiten en verplichtingen oppakken. Neem jezelf voor om met hernieuwde energie de zaken aan te pakken die je hebt uitgesteld. Doe het met kalmte, geduld en één per één.

En onthoud: als je voelt dat de situatie opnieuw uit de hand loopt of je je overweldigd begint te voelen – STOP dan en vertraag opnieuw bewust. Zelfzorg is immers de basis voor alles.

Meer informatie over de strategieën van Alice McCall om met borstkanker om te gaan op www.healingpath.info.


Meer interessante artikels vind je op de website van Amoena


Je vindt er veel nuttige artikels over: Diagnose, behandeling, herstel en dagelijks leven.


Al 10 jaar ondersteunt Amoena ons om jullie zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Amoena is gespecialiseerd in aangepaste lingerie, badmode, borstprotheses en kleding.

Elk seizoen biedt Amoena dames die een borstoperatie ondergingen een uitgebreide collectie aan waar iedereen zijn smaak kan in vinden.

コメント


bottom of page