top of page

Seksualiteit en intimiteit bij kanker

Dit was Feelgood Challenge 33:


Oncopsychologen en seksuologen Hadi en Hilde geven meer uitleg over de manier waarop de diagnose en behandeling van kanker impact kunnen hebben op je seksuele leven. We hopen dat het gesprek met je partner, goede vriend(in) en/of zorgverlener hierdoor makkelijker op gang komt.

Dit filmpje werd gerealiseerd dankzij steun van de Stichting tegen Kanker en het Leuven Kankerinstituut.



Enkele korte getuigenissen


Els - 55 jaar

Na de diagnose, operatie en chemo had ik weinig zin om te vrijen. We hebben tijdens de behandeling dan ook geen ‘echte’ seks meer gehad. Wel veel samen gelegen en dicht bij elkaar geweest op andere manieren. Ook na het einde van de therapie, hebben we even gewacht. De eerste keer nadien voelde ook echt terug als een ‘eerste keer’. We waren beiden heel ‘voorzichtig’ en het was zeker niet ‘vlotjes of passioneel’. Achteraf gezien hebben we ermee gelachen, omdat we beseften dat we er beter op voorhand over gesproken hadden... we zaten immers met dezelfde zaken in ons hoofd, zonder het van elkaar te weten: ‘wat als hij vanbinnen iets stuk maakt/wat als ik iets mis doe’ ‘wat als ze pijn heeft’, ‘wat als ik pijn heb’... Pijn is er niet geweest, wel een ‘nieuw/ander’ gevoel in mijn onderbuik. Het gebruik van glijmiddel was al nodig na de overgang, maar nu is het zeker een must. Ondertussen zijn we eraan gewend en genieten we weer.


Jef - 56 jaar Ik werd een jaar geleden geopereerd voor een darmtumor en kreeg ook chemo. Nu ik terug wil vrijen, merk ik dat ik moeilijker een erectie krijg, en mijn erecties voelen ook minder stevig aan dan vroeger. Dat zorgt toch wel voor vragen: is er een medisch probleem, of is het de mentale impact van het afgelopen jaar die nog doorweegt. Ik moet zeggen dat het mij toch soms onzeker maakt.



  • Voor persoonlijke- en/of koppelbegeleiding bij vragen rond seksualiteit kan je steeds terecht bij de onco-psycholoog van jouw afdeling. Zij/hij kan je al op weg helpen en indien mogelijk en nodig, verwijzen naar een onco-seksuoloog van jouw afdeling of binnen het ziekenhuis. Een onco-psycholoog van jouw afdeling vind je via de volgende link: https://www.uzleuven.be/nl/liaisonpsychologen/oncologie. U kan rechtstreeks contact met hen opnemen.

  • Binnen het UZ Leuven kan je voor vragen ivm seksualiteit ook terecht bij de seksuologen verbonden aan het Centrum voor Klinische Seksuologie en Sekstherapie in UZ Leuven; https://www.upckuleuven.be/nl/raadplegingen/raadpleging-seksuologie-en-sekstherapie. U kan een afspraak aanvragen via het online afsprakenformulier. Deze gesprekken zijn betalend.


Voel je je meer comfortabel om buiten het ziekenhuis hulp te zoeken rond dit thema, dan vind je een seksuoloog via: www.oncohulp.be of via www.seksuologen-vlaanderen.be.



Hadi Waelkens

Onco-psycholoog en seksuoloog

UZLeuven


Véronique en ik leerden elkaar kennen in het Bianca centrum, een wellness centrum voor oncologische patiënten dat in 2008 het licht zag in UZ Leuven.

Véronique gaf kapsel- en pruikenadvies, ik startte een psychologische werking op op de dienst Digestieve Oncologie. We deelden een bureau, en onze passie om mensen met kanker zich zo goed mogelijk in hun vel te laten voelen, ondanks alle beperkingen van ziekte en behandeling. Zoveel jaren later blijven we verbonden in deze ambitie.




Comments


bottom of page