top of page

8 tips om te herstellen van een slechte nacht

Dit was Feelgood Challenge 30:


We hebben allemaal wel eens zo’n avond gehad waarop we van tevoren al wisten dat we de ochtend daarna niet vooruit te branden zouden zijn. Een drankje teveel gedronken of een aflevering te ver doorgekeken kan de boosdoener zijn. Het belangrijkste is echter niet dat je de slapeloze nacht voorkomt, maar hoe je er achteraf mee omgaat. Gebruik de volgende tips om goed te herstellen van je slechte nacht. 1. Eerst water, dan koffie

Natuurlijk mag je best een kopje koffie nuttigen als dat je dagelijkse pick-me-up momentje is. Maar voordat je naar de koffiepot grijpt is het misschien verstandig om eerst een glaasje water te drinken. Heb je wat smaak in je drinken nodig ‘s ochtends? Doe er dan wat citroensap doorheen en merk hoe het koude water je lichaam een frisse start geeft. 


2. Ga je bed uit 

Wil je zorgen dat je vanavond al je gemiste slaap van de afgelopen nacht inhaalt? Ga dan niet nadat je wekker is afgegaan nog minuten liggen snoozen, maar stap gelijk je bed uit. De slaap die je nu nog krijgt zal namelijk van slechte kwaliteit zijn en maakt je daardoor alleen nog maar slaperiger tijdens je dagelijkse activiteiten. Daarnaast zorgt elk uur dat je nu wakker bent ervoor dat je vanavond des te vermoeider bent en je als een roosje slaapt. 


3. Stel prioriteiten

Grote kans dat je na je slechte nachtrust niet je beste zelf bent. Je dagelijkse activiteiten zullen je wat meer moeite kosten en je humeur zal wat minder zijn dan normaal. Kies er daarom voor om prioriteiten te stellen. Begin bijvoorbeeld je dag met een simpel wasje draaien of even afwassen zodat je iets kan doen wat je met gemak afgaat. Misschien moet je die belangrijke werktaken even laten liggen tot morgen, als dat kan, natuurlijk. Morgen kun je weer knallen!


4. Leef in het licht

Ben je geneigd om, nadat je slecht geslapen hebt, de hele dag in je bed te liggen met de gordijnen dicht en je slaapmasker op? Daar kan je beter onmiddellijk mee stoppen. Ga in plaats daarvan juist op zoek naar wat meer licht. En dan bedoelen we niet het licht van je telefoonscherm… Maak bijvoorbeeld een lekkere wandeling buiten of zet thuis op z’n minst even je gordijnen en je ramen open om het natuurlijke licht binnen te laten vallen. 5. Doe lichte lichaamsoefeningen 

Je kan natuurlijk niet van je lichaam verwachten dat het nog een zware bootcamp-workout kan doorstaan na een extreem slechte nachtrust. Maar wat lichte lichaamsoefeningen kunnen er alleen maar voor zorgen dat jouw lichaam weer op gang komt. Daarbij zorgt sporten ook voor een betere nachtrust, dus eigenlijk help je je toekomstige zelf er ook mee. Kies in plaats van een zware HIIT-sessie daarom voor een lichte loopbandoefening of een rustgevende yoga-sessie. 


6. Neem een middagdutje

Als je slecht hebt geslapen zal je waarschijnlijk merken dat je na de lunch een kleine energiedip krijgt. In plaats van meer koffie of energiedrankjes te drinken, raden wij je aan om gewoon eens even lekker je ogen te sluiten. Zet je wekker en ga 5 tot 20 minuten even liggen om je energielevel een boost te geven. Blijf alleen niet langer dan dat liggen, anders word je nog vermoeider en gedesoriënteerd wakker. 


7. Eet gezond

Als je extreem uitgeput bent, zal je sneller naar de snacks met veel suiker grijpen dan naar een gezonde fruitsnack. Pas wel op met hoeveel je hiervan eet. Een moe lichaam is namelijk minder goed in staat om aan te geven wanneer je vol zit. En met een te volle maag verlaag je de kans op een goede nachtrust. Dit komt doordat je lichaam ‘s nachts nog druk bezig zal zijn met het verteren van wat je die dag gegeten hebt. Eet daarom een lichte maaltijd als avondeten en doe dat minstens 1,5 uur voordat je gaat slapen om jezelf een betere nacht te geven. 


8. Plan je volgende avond


Bedenk je eens goed wat de boosdoener was voor je slechte nachtrust. Heb je te lang op je telefoon liggen scrollen of dacht je toch nog even die paar mailtjes voor werk uit te sturen? Vermijd die activiteiten dan vooral de volgende avond. Gun jezelf wat meer tijd om bij te komen van de dag en pamper jezelf met een lekker masker of een goed glas wijn en een boek. Zo kun je ervoor zorgen dat je morgen niet weer deze hele routine af hoeft te gaan. Slaap lekker!


Tags:

Comments


bottom of page