De kunst van het niets doen
Dit was Feelgood Challenge 25:
WAAROM HOUDT DE KUNST VAN HET NIETS DOEN ONS GEZOND?
Hoe gaat het?? Oh, echt. Ik stel jou de vraag. Wat is de eerste gedachte die in jou opkomt bij het lezen van deze "hoe gaat het?"? Vaak, wanneer we worden blootgesteld aan deze banale vraag van het dagelijks leven, antwoordt onze geest mechanisch "alles oké.". En je vult het aan met zoiets als: "maar erg druk op dit moment", of "veel werk", of "moe, ik heb geen minuut voor mezelf".
DE VISIE VAN DE MAATSCHAPPIJ OP HET NIETS TE DOEN
In onze samenleving prijzen we het druk bezig zijn, altijd maar “doen”, productiviteit, "to-do-lijsten", terwijl we elke poging tot retrospectie en rust (negatief) beoordelen.
Toch is deze neiging om altijd bezig te zijn zeer destructief, destructief voor onze fysieke gezondheid in de eerste plaats, maar ook voor ons mentaal welzijn. Het verzwakt ons vermogen om ons te (her)connecteren met onszelf, “ik”, onze diepe natuur. Maar het neemt ook quality time weg voor dingen die echt voor ons diep van binnen zeer belangrijk zijn.
Deze conditionering is ook vanuit biochemisch oogpunt totaal onlogisch. Elke keer dat we ons laten meeslepen door deze tendens van hyper bezigheid, veroorzaakt het kettingreacties door stresshormonen (waaronder cortisol) in ons lichaam vrij te geven, en het zet ons immuunsysteem onder druk.
NIETS DOEN VERMINDERT STRESS
Sinds wanneer zijn we vergeten dat we menselijke "wezens" zijn en niet menselijke "doeners"?! het feit dat je constant actief bent, laat geen ruimte voor "zijn".
Het zelfvoldoening gevoel bij het afwerken van wat we denken te moeten doen, is in theorie zeker aangenaam, maar in werkelijkheid is het slechts een illusie van de geest! Trouwens, je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat je de to-do-lijsten nooit afgewerkt krijgt!
Wanneer je al je energie en ziel in het "doen" stopt, houd je er het gevoel aan over dat het nooit "genoeg" is. Niet efficiënt genoeg, niet georganiseerd genoeg, niet gemotiveerd genoeg, niet genoeg X, Y of Z.
Er is altijd iemand die het beter doet dan jij. Er is altijd iets meer te doen. Dit is het "ik heb het druk" syndroom! En dit syndroom creëert meer ongeluk dan innerlijke vrede en voldoening.
WAAROM MAAKT DE KUNST VAN HET NIETS DOEN ONS GEZOND?
Maar niets doen is noch synoniem met verveling, noch een vector van luiheid. Integendeel, het is een noodzakelijk goed (geen kwaad). "Niets doen" is een kunst, en hier is (onder andere) waarom:
HET LICHAAM HEEFT RUST NODIG
Rusten betekent het hele lichaam de mogelijkheid geven om te ontspannen: spieren, pezen, ligamenten, maar ook al onze grote vitale functies die weer in balans kunnen komen (en niet oververhit raken, zoals gewoonlijk).
HET HOOFD LEEG MAKEN
De lijst van visuele, auditieve en digitale uitnodigingen waaraan we de hele dag worden onderworpen, is zeer lang. Onze hersenen worden geactiveerd door onophoudelijke stimuli, gebombardeerd met informatie, het beheert duizenden gedachten en bestelt honderden taken. Na een bepaalde tijd (die alsmaar verkort met de opkomst van digitale technologie) verzwakt de concentratie, vervaagt het geheugen, vervaagt de creativiteit... De hersenen moeten ook hun batterijen opladen.
DE MENS MOET ZIJN ERVARINGEN KUNNEN VERWERKEN
We hebben al genoeg media die ons van het ene nieuws naar het andere laten springen en onze interesses van het ene onderwerp naar het andere verplaatsen. Laten we de tijd nemen om onze levenservaringen te verwerken, zodat we bewust verder kunnen gaan met iets anders. Welke gebeurtenissen we ook doormaken, het duurt een tijdje om ze te "verteren", om ze toe te passen. Een broodnodige tijd voor bezinning, woede, weigering, acceptatie, rijping, terugblik... Een tijd om te begrijpen, zich aan te passen, te genieten of te vieren. En dit proces kan alleen plaatsvinden in een omgeving van stilte, van ruimte, zonder gestoord te worden door andere overwegingen.
De oplossing
Zoals bij elke beperkende en onbewuste instelling, is de eerste stap naar een verbetering het bewust worden.
Het bewust worden van alle keuzes die we dagelijks mechanisch maken, en die ons in deze onophoudelijke activiteit houden. Maar ook het besef van al die zinnen die we uitspreken, die het geloof versterken dat we het vreselijk druk hebben (of moeten zijn). (Of deze zinnen nu verbaal zijn of alleen in ons hoofd aanwezig zijn, via onze kleine innerlijke stem, het heeft dezelfde impact).
WAT MOET JE DOEN OM JE UIT DEZE CONDITIONERING VAN HYPER BEZETTING TE HALEN
1. MINDFULNESS BEOEFENEN
Ieder van ons heeft het recht om te beslissen of we bezig willen zijn of niet. De eerste stap, de belangrijkste, is om ons bewust te zijn van wat we doen. We kunnen bijvoorbeeld de gewoonte hebben om onze sociale netwerken elke 10 minuten te bezoeken zonder een specifiek doel. Als iemand met de vinger naar dit gedrag zou wijzen, zouden we verrast zijn om te zien dat we nooit echt hebben nagedacht over waarom het zo'n gewoonte is geworden!
2. PRIORITEITEN STELLEN
Door voorrang te geven aan onze activiteiten, worden we bewust van hoe we onze tijd gebruiken en kunnen we ons opnieuw concentreren op wat belangrijk voor ons is. Veranderen jouw mindset, we hebben de neiging om te denken dat bezig zijn gelijk staat aan belangrijk zijn... Zolang we dat denken, zullen we onbewust manieren vinden om bezig te zijn. Alleen door onze manier van denken te veranderen, kunnen we plaatsmaken voor rust. Als we de tijd nemen om rond te kijken, realiseren we ons dat de gelukkigste mensen nooit de drukste mensen zijn. Ze vinden tijd om te zitten, te ontspannen en te zijn, heel eenvoudig.
3. TIJD NEMEN VOOR JEZELF
Door onszelf deze regelmatige pauzes aan te bieden, laten we dit valse gevoel van urgentie los. We hebben niet langer de behoefte om ons te haasten en te doen alsof we het druk hebben. En eerlijk gezegd hoeven we niet op elke e-mail of bericht te reageren zodra we ze ontvangen. De wereld zal niet stoppen als we een pauze van een of twee uur nemen om te ontspannen!
4.NEEN LEREN ZEGGEN
Als we altijd ja antwoorden op de behoeften en eisen van anderen, verwaarlozen en vergeten we wat voor ons belangrijk is. Daar komt nog bij dat mensen die op het werk nooit "nee" kunnen zeggen, slachtoffer worden van "burn-out". Weten hoe je zachtjes nee moet zeggen tegen anderen is een manier om "ja" te zeggen tegen jezelf.
Door ons bewuster te zijn van hoe we onze tijd doorkomen, worden we minder druk en kunnen we ons opnieuw concentreren op de dingen die voor ons belangrijk zijn.
Heerlijk is het om eens niets te doen. Mensen voorbij zien wandelen, de golven in de zee zien rollen, de wolken zien dansen... niks doen... is het enige wat je moet doen!
Dit artikel is u aangeboden door
RUIMTE OM ERVARINGEN TE DELEN, TE HANDELEN EN TE LEVEN
Wij geloven dat : Iedereen de capaciteit heeft om in perfecte gezondheid te leven door zelf in te staan voor zijn of haar gezondheid. Niet door ervoor te zorgen niet ziek te vallen maar door ervoor te zorgen dat je fysiek, psychisch en emotioneel in balance bent. Een goede psychische gezondheid is de noodzakelijke basis om zich sereen, zelfzeker en energiek te voelen. Je hebt de kracht om je onderbewuste te herprogrammeren om zo jezelf en wat je wilt worden, te ondersteunen. Awawe stelt regelmatig content via Facebook & Instagram (recepten,advies) voor dat jou zou kunnen interesseren. En bijkomend geven wij ook nog af en toe boeken uit (= direct video)
Dit alles om jullie te kunnen spreken, onze werktools te kunnen delen en jullie te ondersteunen bij jullie dagdagelijks goed voelen, gelukkig zijn. .
Volg ons om op de hoogte te blijven:
Facebook: https://www.facebook.com/amawefrance
www.amawe.com (Franstalige website)
Bij voorbaat dank 🙏
Comments