top of page

Wat is Mindful Eating?

Dit was Feelgood Challenge 20:


Mindful eten houdt in dat je je aandacht heel bewust richt op wat er gebeurt, vanbinnen – in je lichaam, hart en geest – en vanbuiten, in je omgeving. Mindful eten is eten met aandacht en nieuwsgierigheid zonder kritiek of oordeel.


Van betere voedingskeuzes tot een bewuste manier van eten: mindful eating is een hele kunst! Maar HOE pak je dat juist aan? Aan de ene kant moeten we opnieuw leren proeven, genieten, vertragen en onze tijd nemen. Aan de andere kant staat ook hoe we koken centraal: met respect voor de aarde, dieren en insecten, van biologisch tot duurzaam, met oog voor de lokale ethische cultuur... Een enorme uitdaging!

Volledig bewustzijn

Mindful Eating, of de kunst van bewust eten, kan helpen een gevoel van kalmte en sereniteit te herstellen. De basis van mindfulness is vooral de tijd nemen om naar jezelf te luisteren en in harmonie te zijn met je gevoelens, emoties en gedachten.

“Het startpunt is om mensen terug te brengen naar hun lichaam en naar het heden. Hiervoor kunnen we ons concentreren op onze ademhaling, aandachtig zijn voor wat we voelen en voor onze emotionele kleur. Je kan je voeten op de grond en het contact met jouw stoel voelen. Zodra onze aandacht gefocust is, zijn we ons meer bewust van wat volgt, ” vertelt Valérie Chatel, instructeur Mindful Eating en Mindfulness, sofroloog, coach, psychotherapeut en docent Bewegingsgeneeskunde (dans).

De 10 soorten honger

Als we over honger spreken, zijn het in werkelijkheid verschillende hongergevoelens die onze manier van eten beïnvloeden. Zo kan de honger van onze ogen ons ertoe aanzetten ons bord opnieuw te vullen met buffetten die net zo kleurrijk zijn als prikkelend, zowel vanwege hun frisheid als hun kleuren en texturen... Onze ogen willen alles!

Heb je geen rommelende maag, maar toch zin om te eten? Dat duidt op een gebrek aan aandacht bij de maaltijd: we hebben de neiging om de ervaring te verlengen door ons bord meerdere keren bij te vullen, waardoor we regelmatig te veel eten. Laten we de honger van onze cellen opnieuw aanwakkeren: wat is goed voor ons lichaam? Wat eet je graag en wat heb je nodig om aan jouw voedingsnoden te voldoen?

De honger van ons hart brengt ons dan weer terug naar onze kindertijd en naar de gerechten die onze grootmoeder koesterde. Ze duikt op wanneer we een emotie proberen te onderdrukken met een overdaad aan chocolade en suikerdwang. De honger van onze geest zegt: "je zou moeten", "je hoeft alleen maar" of "dat had je niet gemoeten". Het heeft geen zin om hier te lang bij stil te staan: dit soort onophoudelijke innerlijke dialoog herkennen we allemaal!

“Wie is er aan het eten wanneer ik eet?"

Mindful Eating leert ons hoe we onze maaltijden met heel ons bewustzijn kunnen waarderen. Zonder schuldgevoelens, zodat we eindelijk vrede kunnen sluiten met ons bord en een vreugdevolle relatie met eten kunnen opbouwen.

In praktijk gebruik je meditatie om terug te keren naar het huidige moment, om te voelen wat goed voor je is en in verhouding staat tot de grootte van jouw maag. Je leert beoordelen wanneer je voldaan bent. Stel jezelf de vraag: “Wie is er aan het eten wanneer ik eet?”

Respecteer je ritme

De tijd nemen en een einde maken aan de automatische pilootmodus is een andere essentiële reflex om met voedsel om te gaan. "Door automatismen af te bouwen zetten we een belangrijke stap richting het juiste antwoord op onze noden,” vervolgt Valérie Chatel. “We eten vaak omdat het etenstijd is. Of omdat we ons vervelen en niet omdat we honger hebben. Er zijn allerlei clichés zoals de ongeschreven regel die bepaalt dat je bord niet leegeten onbeleefd is. Je moet voelen wat goed is voor jou. Zo eten mensen vaak om hun moraal op te krikken – de honger van ons hart. Het komt ook voor dat we op voorhand eten, want vanavond hebben we geen tijd.”

Dankbaarheid

Kies ethisch en wees dankbaar voor ons voedsel en voor iedereen die zijn steentje bijdraagt aan ons rijkelijk voedselaanbod. Van tuinder tot kweker, tot de arbeiders die werken om de schappen te vullen of vrachtwagens te lossen, tot de kassier, de bezorgers, de boeren... en natuurlijk voor jezelf. Met aandacht voor dieren en insecten, voor de overvloed van de aarde, het water van de regen, het vuur van de zon, de verfrissende wind.

Valérie geeft ons enkele tips en trucs die gemakkelijk toe te passen zijn in ons dagelijks leven:

  • Leg je bestek neer om de tijd te nemen om te kauwen (32 keer).

  • Dek een mooie tafel met kaarsen, een tafelkleed en - waarom niet - een bloem ter ere van je maaltijd.

  • Neem pauzes om te ademen.

  • Richt je volledige aandacht op je 5 zintuigen.

  • Bekijk je maaltijd, voordat je begint te eten, en wees dankbaar


Rani Valérie Chatel is sofroloog, begeleider van de Mindful Eating-cyclus, instructrice in de bewegingsgeneeskunde, psychotherapeut en coach. Ze neemt je mee op retraite: Detox Mindful Eating (volgende retraite in de herfst) of in de buitenlucht: Nature is my Teacher van 23 tot 26 juli en van 6 tot 9 augustus.

Ze is gepassioneerd door gastronomie en volgt opleidingen over de verschillende benaderingen, waaronder levend en duurzaam voedsel.

Bezoek haar website: www.valeriechatel.com

Facebookgroep: Cercle de l’Être - https://www.facebook.com/groups/324674751077



Comentarii


bottom of page