Feelgood challenge 19: Breng de zomer in huis met deze recepten

Iedereen eet wel eens graag iets anders. Weg met de gewone gerechten. Deze week geven we jullie enkele ideeën om de zomervakantie goed in te zetten ! Breng de vakantiesfeer in huis met deze heerlijke, verfrissende gerechten.


Nasi Goreng met pindasaus

4 personen

Ingrediënten:

  • 200 gr volle Rijst

  • Een flinke scheut Sesamolie

  • 5 cm verse gember fijn gesneden

  • 1/4 tl Komijnpoeder

  • 1/2 tl Korianderpoeder

  • 1 Ui in reepjes

  • 1/4 Witte- of rode kool in reepjes

  • 2 Wortels in reepjes

  • 1 Prei in ringen

  • Courgette in blokjes

  • Sojasaus

  • Verse koriander, bosui of bieslook

  • Gefrituurde uitjes

  • Eventueel 4 zachtgekookte eieren

Bereiding:

  • Kook de rijst gaar

  • Verwarm de sesamolie in een wok en bak de gember 1 minuut aan

  • Voeg komijn- en korianderpoeder toe en laat nog een minuut bakken

  • Voeg groenten toe. Eerst de harde groenten die het langst warmte nodig hebben, na 5 min pas de zachte groenten en roer of schud regelmatig om

  • Breng de groenten op smaak met sojasaus

  • Voeg de rijst toe en bak deze nog 5 min mee. Roer regelmatig om

  • Serveer in een kommetje en garneer met verse kruiden, gefrituurde uitjes en eventueel het eitje

Voor de Pindasaus

  • Een scheut Sesamolie of arachideolie

  • 3 cm gember fijn gesneden

  • Een snuifje Komijnpoeder

  • Een snuifje Korianderpoeder

  • 2 el Pindapasta of Pindakaas

  • Een scheut water

  • Een scheutje sojasaus

  • 1 el rijstazijn (andere azijn kan ook maar dan minder)

  • 2 el Agave siroop of ander zoet

  • 1 tl sambal of iets anders pikant naar smaak

Bereiding:

  • Verwarm de sesamolie in een steelpan en bak de gember 1 minuut aan

  • Voeg komijn- en korianderpoeder toe en laat nog een minuut bakken

  • Haal van het vuur en voeg de Pindapasta, water, sojasaus, rijstazijn, agave siroop en sambal toe.

  • Roer alles goed door. Is de saus nog te dik, voeg dan nog wat water toe. Is de saus te dun, voeg dan nog wat pindapasta toe tot je een smeuige saus hebt.

  • Voeg naar smaak nog wat agavesiroop, rijstazijn of sambal toe

Popcorn

Benodigdheden:

  • Mais om te poffen

  • Rijstolie

Bereiding:

  • Verwarm de olie en 1 maïskorrels in een kookpot met deksel

  • Als de maïskorrel poft, is de olie warm genoeg

  • Voeg nu één laagje maïskorrels toe tot de bodem volledig bedekt.

  • Sluit de kookpot en draai het vuur iets lager

  • Als de maïskorrels beginnen te poffen zet je het vuur nog iets lager zodat de popcorn zeker niet kan aanbranden (speel een beetje met de warmte)

  • Haal de pot van de vuur als de meeste korrels gepoft zijn

  • Doe de popcorn in een grote kom en meng met fijn zeezout of kruidenzout

  • Serveer in plaats van chips of andere snack die veel vet bevatten


Aardbei Smoothie

Ingrediënten:

  • Verse aardbeien

  • Citroen of limoen

  • Eventueel agave siroop

  • Ijsblokjes

  • Takje munt

Bereiding:

  • Doe de aardbeien samen citroensap en ijsblokjes in de blender

  • Mix niet te lang zodat het ijs niet smelt

  • Breng eventueel op smaak met agave siroop

  • Serveer in een mooi glas met een takje munt


Fruitwater

Ingrediënten:

  • Sinaasappel en Citroenmelisse

  • Aardbei en Munt

  • Limoen en Citroen Verbena (Verveine)

  • Gefilterd- of flessenwater

Bereiding:

  • Snijd het fruit en vul de flessen of waterkan tot 1/3

  • Voeg de kruiden toe en vul de flessen af met water

  • Zet nog een half uurtje in de koelkast alvorens te serveren

  • Varieer met ander fruit en kruiden zoals: citroen; pompelmoes; framboos; en zelfs komkommer met rozemarijn smaakt heerlijk

<