top of page

Feelgood Challenge 10 : 4 tips voor een verkwikkend buitengevoel en meer energie

We kunnen niet zonder gezonde buitenlucht. Van vitamine D worden we happy en sterken onze botten aan. En als je je longen vult met frisse lucht, maak je in je hoofd ook minder plaats voor gepieker. Maar hoe doe je dat, een frisse neus halen, als de vermoeidheid je na je chemokuren binnenhoudt?

1. Wandel, al is het maar een paar meter


Probeer een paar keer per week te wandelen. Wandelen verzet je zinnen, verruimt je blik, en schenkt je lichaam de milde beweging die je nodig hebt.


Geen energie om de natuur in te trekken voor een lange tocht? Zoek het dan dichter bij huis. Een ommetje in je wijk kan al wonderen doen. Al is het maar een paar meter aan een slakkengangetje, blijven buitenkomen is belangrijk. De sleur van de chemokuren kan je wereldje immers heel erg klein maken, letterlijk en figuurlijk.


TIP: leg jezelf niet te veel druk op. Raak je maar 1 straat ver en moet je een kwartier uitblazen op een bankje? Ook goed. Is een bezoekje aan de bakker al meer dan genoeg voor een dag? Dan is het al fantastisch dat je het toch maar doet! Lukte het gisteren wel en vandaag niet?


Laat de moed niet zakken, je faalt niet: vergeet niet wat chemo met je lijf kan doen. Wie weet lukt het morgen of overmorgen wel weer!

2. Maak van je tuin of terras je buitenverblijf.


Te moe om erop uit te trekken? Heb je een tuin of terras? Zoek dan een leuk plekje uit dat je extra gezellig maakt (of vraag iemand om je daarbij te helpen als je het zelf niet kan). Een makkelijke stoel of bank, een bijzettafeltje, een kleurrijk kussen, wat extra plantenpotten, een windlichtje, … Maak er je ‘buiten-relax-kamer’ van waar je even een dutje kan doen of een boek kan lezen. Volop zomer?


En wat dan in de winter? Ook met een dikke jas aan kunnen 5 minuutjes in je tuin of op je terras je het gevoel geven dat je even de wijde wereld bent in gestapt en je nieuwe zuurstof hebt getankt.


3. Gooi die ramen open.


Is buitengaan toch te hoog gegrepen? Gooi dan 3 keer per dag de ramen open. Voor enkele minuutjes of voor langer, afhankelijk van het weer. Te koud in de winter? Probeer het dan es met een extra deken of pull. Je zal natuurlijk veel minder bewegen dan wanneer je wandelt, maar je haalt wel een flinke portie frisse lucht in huis.


TIP: maak van de gelegenheid gebruik om ondertussen wat ademhalingsoefeningen te doen om je longen helemaal open te zetten en je lichamelijk en mentaal dieper te ontspannen. Je leest het goed: stress en spanning kan je weg ademen!
Adem jezelf weer fit in 5 stappen

Te veel gepiekerd? Wordt je chemotherapie behandeling en alles wat erbij komt kijken je eventjes te veel? Bonkt je hoofd of voel je een zware last op je schouders? Met deze eenvoudige ademhalingstips vind je snel rust en nieuwe energie.


Zo relax je in 5 simpele stappen

Bij spanning ga je korter en hoger ademen. Je maakt dan te weinig zuurstof vrij waardoor je o.a. hoofdpijn kan krijgen en andere lichamelijke klachten. Je voelt je opgejaagd en onrustig.


Iedereen die chemotherapie krijgt, herkent dat gevoel wel. Je hebt veel aan je hoofd en echt diepe rust is soms moeilijk op te roepen. Met deze snelle en makkelijke ademhalingsoefeningen ga je rustiger en dieper ademen, en voer je spanning af uit je lichaam.

  • Ga in een stoel zitten met je voeten allebei plat op de vloer

  • Sluit je ogen, laat je gewicht in de stoel zakken, ontspan je spieren

  • Leg 1 hand op je buik en observeer je ademhaling zonder iets te willen veranderen

  • Ga nu diep inademen en houd dit 3 tellen vast. Adem uit en span je buikspieren iets aan om alle lucht eruit te duwen en houd dit ook een paar tellen vast.

  • Ontspan je buikspieren weer en laat je lichaam vol zuurstof lopen wanneer je inademt. Hou weer een paar tellen vast en adem weer diep uit.

  • Al na een paar minuutjes wordt je ademhaling dieper en voel je je spieren ontspannen. De spanning verdwijnt, er gaat nieuwe zuurstof naar je hersenen, en je voelt je opkikkeren. Relax!

(bron: WorkMassage)4. Haal buiten naar binnen met planten of bloemen


En last but not least: als alle vorige tips nog te veel energie van je vergen maar je het mist om naar buiten te kunnen, haal dan het buitengevoel in huis. Letterlijk, met af en toe es een verse bos bloemen (nog beter als je er een cadeau krijgt!), of extra kamerplanten.


Studies hebben het al meermaals bewezen: in een kantoor zorgen kamerplanten voor minder stress en meer tevredenheid bij de medewerkers, dus waarom zou je het niet eens thuis proberen?


 


Rosette la Vedette is het label van de Gentse Wendy Rosseel. Zij begon haar eigen chemosjaals en -mutsjes te ontwerpen toen ze zelf borstkanker kreeg. Rosette la Vedette viert dit jaar net als ons haar 10e verjaardag en verrast onze Altijd Mooi-klanten seizoen na seizoen met de zonnigste kleuren en een onberispelijke pasvorm.

Elke week een Feelgoodtip van Altijd Mooi in je mailbox? Klik hier om je in te schrijven! #feelgoodchallengeComments


bottom of page