top of page

za 07 okt

|

Leuven

Open symposium: Leven na borstkanker

Tijdens het symposium 'Leven na borstkanker' staan professor Hans Wildiers en andere zorgverleners van UZ Leuven hierbij stil. Ze gaan dieper in op vragen waarmee velen na een borstkankerbehandeling worstelen.

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
Open symposium: Leven na borstkanker
Open symposium: Leven na borstkanker

Tijd en locatie

07 okt 2023, 09:30 – 13:00

Leuven, Provincieplein 1, 3010 Leuven, België

Over het evenement

In de maand oktober gaat er wereldwijd aandacht naar borstkanker. Op zaterdag 7 oktober organiseren het Multidisciplinair Borstcentrum van UZ Leuven en Inloophuis Leuven een open symposium / infovoormiddag met als thema: 'Leven na borstkanker'. Ook lotgenotengroepen EnVie, BorstkankerMan, Neo-Ma en Borstkanker Vlaanderen zijn van de partij.

Jaarlijks krijgen meer dan 600 mensen in UZ Leuven de diagnose van borstkanker. Na een behandeltraject start voor hen een nieuwe fase. Ook al kan het einde van de behandeling een opluchting zijn, voor veel mensen is het ook wennen. Het komt wel vaker voor dat grote emoties zoals verdriet en kwaadheid zich pas na het behandeltraject opdringen. Het wegvallen van het behandelritme kan voor onzekerheid zorgen en veel mensen ervaren angst voor herval, zeker rond controles in het ziekenhuis. Soms kampen mensen ook met langdurige nevenwerkingen.

Tijdens het symposium 'Leven na borstkanker' staan professor Hans Wildiers en andere zorgverleners van UZ Leuven hierbij stil. Ze gaan dieper in op vragen waarmee velen na een borstkankerbehandeling worstelen. Na afloop is er kans tot napraten en kennismaking met het ondersteunend aanbod van Inloophuis Leuven en een aantal lotgenotengroepen. Iedereen die met borstkanker werd geconfronteerd is welkom, ook naasten.

Programma:

09.30u: Onthaal met koffie & thee

10.00-10.40u: Opvolging na borstkanker: hoe en waarom?

Professor Hans Wildiers geeft meer inzicht in overlevingscijfers na borstkanker en vertelt over de aanpak van de medische opvolging na borstkanker.

10.40-11.10u: Angst voor herval

Het idee dat je zou kunnen hervallen, kan na de behandeling voor veel stress zorgen. Psychologe Tineke Vandenbroucke staat stil bij angst voor herval en geeft enkele handvaten om hiermee om te gaan.

11.10-11.40u: Terug op weg na borstkanker

Na een behandeling voor borstkanker valt het leven niet vanzelf in zijn oude plooi. Misschien word je nog geconfronteerd met klachten, verwerk je nog volop wat je overkomen is en vind je jezelf niet meteen terug. Trajectbegeleider Rani Vanhoudt gaat hierop in en maakt je wegwijs in het ondersteunend aanbod.

11.40-12.00u: Panelgesprek met vragen vanuit het publiek

12.00u: Broodjesbuffet en mogelijkheid tot kennismaking met lotgenotengroepen

Praktische informatie

Onthaal vanaf 09.30u. Vrijwilligers van het Inloophuis staan klaar om jullie te verwelkomen en wegwijs te maken. Het symposium begint om 10.00u in het auditorium.

Na de spreekbeurten ben je heel welkom bij de vertegenwoordigers van de lotgenotengroepen: EnVie, Borstkanker Vlaanderen, BorstkankerMan en Neo-Ma. Ook Altijd Mooi Leuven heeft een infostand op het symposium en staat klaar met advies.

Bereikbaarheid: Het Provinciehuis (Provincieplein 1, 3000 Leuven) is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer: trein- en busstation liggen op wandelafstand. Wie met de wagen komt, kan parkeren onder het Provinciehuis. In de grote inkomhal zullen wegwijzers staan die aangeven waar het onthaal en auditorium zich bevinden.

Deelname is gratis, ook extra gasten zijn welkom!

Inschrijven is wel nodig, via de inschrijvingsknop (eenvoudig invulformulier) of in het Inloophuis (Koning Leopold I-straat 33, 3000 Leuven).

Deel dit evenement

bottom of page